Schenking ongedaan maken

Getty Images

Onze dochter heeft grote bedragen van ons geleend. Ze beweert nu dat vlak voor het overlijden van mijn vrouw, mijn echtgenote haar zou hebben verklaard dat de leningen nu geschonken zijn. Ik ben het daar niet mee eens, wat kan ik nog?

Het is natuurlijk erg aardig van uw vrouw dat ze de leningen aan uw dochter kwijt heeft gescholden aan het einde van haar leven, maar dat had ze toch niet zo mogen doen. Omdat u getrouwd was, had uw vrouw rekening moeten houden met het Burgerlijk Wetboek, waar artikel 88 van boek 1 de onderlinge vrijheid van echtgenoten om bepaalde handelingen te verrichten, beperkt. Zo moet bijvoorbeeld voor de koop van de echtelijke woning en de hypotheek die daarvoor nodig is of die daar later op gevestigd wordt door beide partners getekend worden. Dat geldt ook voor koop of afbetaling en - belangrijk in uw geval - voor het doen van giften die het gebruikelijke overschrijden. Bij dat gebruikelijke moet u aan verjaarscadeaus denken of een extraatje bij een gouden huwelijksfeest en dergelijke.

Uw vrouw had voordat ze de toezegging aan uw dochter deed eerst met u moeten overleggen of de schenking aan uw dochter wel uw goedkeuring heeft. Nu dat niet geval blijkt en er niet overlegd is, kunt op grond van artikel BW 1:88 de schenking van uw vrouw laten vernietigen.

Er speelt nog iets anders, als u wel akkoord zou zijn gegaan met de schenking speelt de zogenoemde 180-dagen regeling een rol. Die regeling zegt dat alles wat binnen 180 voor het overlijden als schenking is ontvangen, meetelt als erfenis. Hebt u, omdat u niet wist van de schenking, dit niet opgegeven bij de aangifte erfbelasting dan is dit een extra argument om uw dochter aan haar verplichtingen als schuldenaar te houden. Heeft uw dochter zelf geen aangifte schenkbelasting gedaan, dan ondersteunt dit uw mening dat de schenking niet gedaan mocht worden c.q. gedaan is.

Had uw vrouw gewild dat alle kinderen gelijkelijk zouden erven, dan had ze de schenking met inbreng kunnen doen; eventuele door haar (en door u) geschonken bedragen moeten dan worden ingebracht bij de erfenis en tellen zo mee bij de verdeling van de erfdelen, zodat alle kinderen (geschonken of niet) gelijke delen erven.
Beperkt de onenigheid zich tot de schenking van uw vrouw, dan kunt u uw dochter zeggen dat u nimmer hebt ingestemd met de schenking en dat de leningen gewoon leningen blijven met alle verplichtingen die dat met zich meebrengen.
 
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.