Toch erfenis aanvaard?

Vraag van de week

Getty Images

Mijn man en ik hebben voor mijn zuster, haar woning leeggeruimd toen ze naar een verpleeghuis verhuisde. Nu ze is overleden blijken wij de erfgenamen te zijn. Hebben we door het leegruimen de erfenis aanvaard?

Nee, een erfenis aanvaarden doe je pas na het overlijden van de erflater. Het ruimen van het huis van uw zuster hebt u als gevolmachtigde, op verzoek van uw zuster of uit moraal en fatsoen gedaan, dat heeft niets met erven te maken. Een erfenis aanvaarden kan pas als er een erfenis is vrijgevallen, dus na het overlijden van uw zuster. Hooguit is er sprake van een schenking als u spullen uit de woning van uw zuster van haar hebt gekregen.
 
Na het overlijden van uw zuster hebt u als erfgenamen de gelegenheid om de erfenis te aanvaarden of te verwerpen. Aanvaarden kunt u zuiver doen; u bent dan verantwoordelijk voor alle bezittingen én schulden. U kunt ook beneficiair aanvaarden; u bent dan nimmer voor meer schuld aansprakelijk dan er bezittingen zijn. De kosten voor de beneficiaire afwikkeling moet u wel zelf dragen.
 
Verwerpt u een nalatenschap, dan bent u nergens meer voor aansprakelijk, maar hebt ook nergens recht op. Verwerpen of beneficiair aanvaarden doet u bij de griffie van de Rechtbank in het arrondissement waar uw zuster is overleden. U kunt dat voor uzelf doen of voor alle anderen die met u willen verwerpen of beneficiair aanvaarden, voor een keer griffierechten (€ 123).
 
Na het overlijden van een verpleeghuisbewoner, krijgen de erfgenamen of direct betrokkenen een week om de kamer te ontruimen. Die korte periode conflicteert met een zorgvuldige beoordeling van het wel of niet willen aanvaarden van een erfenis. Gooit u zaken uit het bezit van uw zuster na haar overlijden weg, dan gedraagt u zich als heer en meester over die spullen en kan u zuiver aanvaarden worden aangerekend. Kunt u echter aantonen dat door het weggooien de belangen van schuldeisers niet worden geschaad, omdat het over ‘waardeloos’ materiaal gaat, dan zal het niet zo’n vaart lopen. Twijfelt u, sla dan de bezittingen van uw zuster op totdat duidelijk is of u met een gerust (financieel) hart de nalatenschap van uw zuster kunt aanvaarden of verwerpen. Tot nu toe is er nog niets aan de hand.
 
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.