Van wie is het geld op een en/of rekening?

Getty Images

Onlangs heb ik een en/of rekening geopend met mijn zoon. Dat leek me makkelijk onder meer omdat ik zelf niet meer erg mobiel ben. Nu vroeg ik mij af van wie dat geld nu eigenlijk is als ik ben overleden?

Bij een en/of rekening is het zo dat degene die de rekening heeft gevoed (lees gemakshalve: zijn/haar  geld op deze rekening heeft gestort) de eigenaar is van het geld. Ik begrijp van u dat u diegene bent en dat uw zoon slechts mederekeninghouder is zodat hij voor u betalingen of boodschappen kan doen met zijn pas die bij deze rekening hoort. Dit doet hij dan van uw geld.
Wellicht zal dit bij u geen problemen opleveren, maar helaas is dit in de praktijk wel eens anders.

Zeker na een overlijden komt het voor dat de mede-rekeninghouder stelt dat het geld op de rekening van hem/haar is en dus niet behoort tot de erfenis. Om aan te kunnen tonen van wie het geld is zal dit in kaart moeten worden gebracht. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van stortingen of overboekingen van een privérekening van de overleden rekeninghouder. Ook de aangiften inkomstenbelasting kunnen vaak uitsluitsel geven; dit uiteraard alleen als er aangifte werd/wordt gedaan van vermogen in box 3. Als het niet lukt om hierover duidelijkheid te krijgen, zit er vaak niets anders op dan aan te nemen dat beide rekeninghouders voor de helft tot deze rekening gerechtigd zijn/waren.

Ook is het zo dat de bank bij een en/of rekening de plicht heeft om de mederekeninghouder toegang te geven tot deze rekening; ook na een overlijden. Zeker als erfgenamen problemen verwachten of zelfs verwachten dat de mede-rekeninghouder geld van de bankrekening zal halen, is het van belang dat de executeur of de (andere) erfgenamen de bankrekening laten blokkeren met een verklaring van executele of verklaring van erfrecht.  

N.B. Een en/of rekening kan tot veel onduidelijkheden leiden. Beter is het om een machtiging af te geven die eindigt bij overlijden.

Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.

 

Auteur