Veel gestelde vragen over schenken

Getty Images

Hoe voorkom ik schenkbelasting? Kan ik een schenking terugvragen? Mag mijn moeder schenken aan een verpleegkundige? En nog veel meer vragen en antwoorden over schenken.

Kan ik mijn schenking nog ongedaan maken?

Dat kan. Wanneer u niet zeker weet of de begunstigde uw schenking wel zorgvuldig zal aanwenden kunt u herroepelijk schenken. Een herroepelijke schenking geeft u de mogelijkheid de schenking terug te vragen op het moment dat u het geld nodig heeft of als blijkt dat de schattige kleinzoon aan wie u indertijd een mooi bedrag schonk zich tot een onbetrouwbaar sujet ontwikkelt. De begunstigde van een herroepelijke schenking is verplicht het geschonken bedrag ter beschikking te houden. Om hem toch enige zekerheid te bieden, kunt u per akte van herroepelijke schenking een bepaalde termijn bepalen - verloopt deze termijn, dan verloopt ook het herroepelijke van uw schenking.

Heb ik invloed op wat de begunstigde met mijn schenking doet?

In principe niet, tenzij u onder bewind schenkt. Hiermee krijgt de begiftigde het geld wel op zijn bankrekening, maar omdat u onder bewind schenkt kan de ontvanger niet zelf over dat geld beschikken. Vaak wordt aan pas geboren kleinkinderen onder bewind geschonken. Overigens moet de bank wel meewerken aan deze schenkingsvorm, vraag daar dus van tevoren naar. Werkt de bank niet mee, dan kunt u ook nog kiezen voor een en/of-rekening op naam van u en begunstigde, waarbij u de enige bent die van deze rekening een bankpas krijgt. Voor het opheffen van de bewindstelling is een schriftelijke verklaring van schenker en begunstigde vereist.

Mijn vader heeft al zijn geld aan een zogenaamd zielige kennis geschonken. Kan hij het nog terughalen?

Ja, dat kan. Een schenking moet altijd uit vrije wil en vrijgevigheid gebeuren - morele druk of dwang zijn uit den boze. Iemand die onder morele druk veel geld heeft geschonken, kan dit geld dus terugvorderen, tenzij begunstigde heel doortrapt was en de schenkingen notarieel heeft laten vastleggen. De wet verwacht van de notaris dat hij de oprechtheid van de schenking beoordeelt en toetst en notarieel vastgelegde schenkingen zijn daarom onomkeerbaar


Mijn moeder schenkt veel geld aan een van de verpleegkundigen in het verpleeghuis. Kan dat zomaar?

Nee. De wet sluit begunstigden met wie een afhankelijkheidsrelatie bestaat, nadrukkelijk uit. De groep waarvan iemand afhankelijk kan zijn, bestaat volgens de wet uit artsen, geestelijk verzorgers en verzorgenden volgens de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Is de schenking al gedaan, dan kunt u deze na het overlijden van de schenker nietig laten verklaren en de schenking terughalen. Overigens zijn schenkingen aan naaste familie van bijvoorbeeld een arts of verpleegkundige ook vernietigbaar, net als schenkingen aan een instelling van desbetreffende persoon. Schenkingen aan de buurvrouw die iedere dag komt koken of de krant voorleest, zijn wel geldig, zelfs als uw moeder afhankelijk is van deze buurvrouw.


Ik wil onze dochter een groot bedrag schenken, maar mijn man wil dat niet. Heb ik zijn toestemming nodig?

Dat ligt aan de situatie. De wet zegt dat die toestemming vereist is op het moment dat de schenking het bovenmatige overschrijdt, dus meer is dan het gebruikelijke. Stel dat u uw dochter €1000 schenkt zonder uw echtgenoot hiervan op de hoogte te stellen, dan is die schenking vernietigbaar, tenzij u zulke schenkingen vaker doet.

Ik wil dat een van mijn schilderijen na mijn dood naar mijn oudste zoon gaat. Hoe regel ik dat?

Met een zogeheten schenking ter zake doods doet u een schenking die na uw dood plaatsvindt. Zo’n schenking ter zake doods doet u per notariële akte. Daarnaast heeft u de mogelijkheid uw erfenis anders te regelen. Bijvoorbeeld door uw wens als legaat op te nemen in uw testament.

Geldt de schenkingsvrijstelling ook voor mijn stiefkinderen uit mijn vorige relatie?

Nee. De schenkingsvrijstelling voor kinderen geldt voor uw eigen en geadopteerde kinderen, de kinderen van uw huidige partner en voor pleegkinderen die u minstens 5 jaar hebt onderhouden en opgevoed en tot een leeftijd van 21 jaar. Stiefkinderen uit uw vroegere relatie vallen voor wat betreft de schenkingsvrijstelling onder de groep ‘anderen’.
 

Auteur