Top tien wijnen tussen € 5,- en € 10,-

Misschien wilt u wel wat meer uitgeven aan wijnen die beslist die paar extra euro’s dubbel en dwars waard zijn. In de maanden mei tot en met juli proefde Harold Hamersma rond de 4000 wijnen. Alleen de lekkerste krijgen natuurlijk de aandacht die ze verdienen! Hij laat u een blik werpen op tien ‘kelderschatten’ in het iets duurdere segment.

Rood

Misiones de Rengo, Carmenère Reserva 2011, Valle Central, Chili
De missie was dit jaar klaarblijkelijk om een karakteristieke Carmenère te maken. Met bramen, kers en koffiebonen, mint en cacao, sap en zoethout. Missie geslaagd.
€ 6,99
Jumbo

Rawson's Retreat Cabernet Sauvignon 2011, South Eastern Australia, Australie
Lelijke fles maar een inhoud om van te watertanden. Luxe. Beschaafd. Muntig. Zwarte bessen. Verdieping. Intelligent. Pracht Cabernet.
€ 6,99
Albert Heijn

Château Auguste, Merlot 2010, Bordeaux (biologisch)
Bio-Bordeaux. Goed gemaakt en goed voor milieu, lijf, leden en smaakpapillen. Vol zwart fruit, lekker pruimig, wat laurier, maar niet te streng en aangename tannines.
€ 7.99
Ekoplaza

Austrian Cheryy, Zweigelt, 2011, Niederösterreich, Oostenrijk
Moderne rode Oostenrijker in eigentijdse outfit, schroefdop, dotcom-afzender en hedendaagse smaak, smaakt ook in deze 2011-uitvoering weer. Koel te drinken, lichtkruidige kersen, zachte zuren, fijne specerij.
€ 6,99
C1000

Rosé

Domaine de l'Amaurigue 2011, Côtes de Provence, Frankrijk
Landgenoot Dick de Groot is sedert 1998 eigenaar van dit domein en maakt daar heerlijke rosé. Mooi lichtroze. Op fruit gemaakt zonder snoeperig te worden. Perzik. Licht rood fruit. Iets specerij. Fijn fris. Vriendelijk geprijsd bovendien.
€ 7,99
Gall & Gall

Tierra Buena, Extra Brut Rosé, Mendoza, Argentinie (mousserend)
Eiste de eerste plek op bij een blindproeverij van Het Parool waaraan alle mousserende wijnen, behalev champagne en prosecco mochten meedoen. Vanwege heerlijk rood zomerfruit, een mooie mousse en een fijne, droge afdronk.
€ 9,99
Plus

Wit

Thomas Bassot, Chablis 2011, Frankrijk
Bassot maakt Chablis voor dik onder een tientje die menig Chablis van ruim boven dat bedrag een lesje kalk, knapperigheid en zuiverheid geeft.
€ 8,99
C1000

Zantho, Grüner Veltliner 2011, Burgenland, Oostenrijk
Goede Grüner Veltliner van een producent met een nog betere reputatie. Maakt veelal kostbaarder materiaal maar gooit zijn naam ook niet te grabbel als het voor een Dirck-prijsje moet. Energiek wit, fris en pittig fruit en een lekker bittertje.
€ 6,99
DirckIII

Cono Sur, Chardonnay Organic 2011, San Antonio Valley, Chili (biologisch)

Niet al te heftig exotisch, goed fris, zachte romigheid en een mildnotige afdronk. Heel fraai.
 € 7,99
Mitra

La Corte del Pozzo, Soave, Italie (biologisch)

Aantrekkelijke bio-Soave van de broertjes Fasoli. Witte besjes, appel, amandeltjes en citrus. Monter en sappig.
€ 7,99
Ekoplaza

Harold Hamersma is wijn- en eetschrijver. Hij is auteur van het boek Wijnreis voor mijn lichaam. Zijn nieuwe boek, wijkoopgids De Grote Hamersma, verschijnt op 22 september 2012.
Auteur