Vraag naar 'luxe' brood stijgt

Getty Images

Er was enkele jaren geleden een daling van de consumptie van brood. In 2016 stijgt het cijfer echter weer. Vooral luxe broodsoorten worden nu vaker verkocht.

David de Bruijn, communicatiemanager van het Nederlands Bakkerij Centrum, licht de cijfers toe. "Was er eerst een daling merkbaar, die krimp lijkt zich nu te stabiliseren. Over het algemeen willen mensen vaker luxer brood eten: onder deze noemer vallen broodsoorten zoals desem, spelt, vloerbrood maar ook volkoren varianten."

Ook Chantal Meijer, voedingsdeskundige en eigenaar van de blog Feelgoodbyfood, ziet de populariteit van volkoren brood toenemen. "Mensen willen weten waar de ingrediënten in het brood vandaan komen en zich ervan verzekeren dat ze geen troep eten."

Ook merkt ze op dat speltbrood nog steeds "hot" is. "Je merkt wel dat mensen goed kijken naar de ingrediëntenlijst om te controleren of het brood inderdaad veel spelt bevat. Ook zuurdesembrood maakt een grote opmars. In eettentjes zie je die steeds vaker op de kaart. Mensen eten het graag, waarschijnlijk omdat het gezond is: het is beter verteerbaar en ook voedzamer."

Maar is speltbrood ook gezonder? Meer over speltbrood leest u hier.

Auteur 
  • David de Wilde