Met deze 14 tips wordt Kerstmis dit jaar toch leuk!

Het dreigt een karige kerst te worden vanwege corona. Daarom hebben we 14 tips voor je, waarmee je het ondanks de beperkingen samen gezellig maakt!

1. Zaag je eigen kerstboom

Een scharrel-den is toch veel leuker dan eentje van de bouwmarkt? Hier mag iedereen zijn eigen kerstboom komen omzagen:

 • In nationaal park De Hoge Veluwe is iedereen met zaag of bijl welkom op 5, 6, 9, 12, 13, 16, 19 en 20 december . De boom is gratis, je betaalt alleen je toegangskaartje. Boek hier je tijdsslot.
 • Op Landgoed Duivenvoorde in Voorschoten mogen zelf geteelde kerstbomen vanaf 1 december worden omgezaagd (tegen betaling). Hier is meer informatie.
 • In het Kuinderbos in de Noordoostpolder staan zeker duizend kerstbomen. Op 12 december mag je er voor een paar euro eentje uitgraven of omzagen.

2. Breng een cadeau, kaartje of iets lekkers langs

Met je eigen gezin kan je net als altijd genieten van de cadeaus onder de boom en de lekkernijen die daarbij horen. Maar cadeautjes voor de rest van de familie en vrienden kan je natuurlijk ook gewoon langsbrengen, denk bijvoorbeeld aan een leuke kerstpyjama of een kalender voor het komende jaar. Ook de kerstkaarten of je moeders favoriete erwtensoep kan je voor de deur zetten. Zo kan je elkaar toch nog even zien tijdens de kerst. Houd wel rekening met het maximaal toegestane aantal gasten.  

3. Organiseer een digitale quiz of kerstdiner

Een alternatief op afstand: kook ‘samen’ via Teams, Zoom of Skype en eet het met zijn allen aan tafel op. Zo krijg je één groot virtueel kerstdiner met de hele familie. Liever iets anders online organiseren? Maak zelf een digitale quiz (bijvoorbeeld via Kahoot) en speel hem met zijn allen!

4. Laat je kerstdiner thuisbezorgen

Je hoeft je deze kerst niet druk te maken over wat je kookt en of de gasten het wel lekker vinden, dus hét moment om een lekkere kerstmaaltijd thuis te laten bezorgen! Op Thuisbezorgd, Uber Eats of Deliveroo zijn genoeg lekkere restaurants te vinden. Daar kan je ook direct recensies van de restaurants bekijken, zodat je zeker weet dat je kan genieten van je bezorgde kerstdiner.

5. Organiseer een winterbarbecue

Heb je weinig ruimte in huis, maar genoeg ruimte in de tuin? Kies er dan voor om een winterbarbecue te houden. Houd er wel rekening mee dat je ook dan niet meer dan drie man over de vloer mag hebben. En ook de anderhalvemeter-regel geldt buiten gewoon. Maar met wat vuurkorven en warme dekens kan je er toch een gezellig en lekker kerstdiner van maken!

6. Maak een kerstwandeling

Een wandeling in de natuur is een prachtige en veilige optie om kerst te vieren in 2020. Kies een mooi en rustig bos en neem zelf je eigen koffie of warme chocolademelk mee. Staatsbosbeheer heeft een overzicht van onbekende wandelstreken in heel Nederland, zoals Wandelbos Ontwijk in Friesland, de Schadijkse Bossen in Limburg en De Weerribben in Overijssel. Dan is de kans kleiner dat je veel mensen tegenkomt. Liever een kerstwandeling in de stad? Het Amsterdam Light Festival heet dit jaar ‘Amsterdam Light Walk’. Het gebeurt deze editie niet met rondleidingen met gids, maar met een doe-het-zelf rondleiding op je smartphone. Onderweg kan je nog steeds genieten van de mooie lichtkunstwerken in de stad!

7. Ga naar de bioscoop

Ook leuk: samen naar de bioscoop rond kerst. Niet alleen handig voor kerst tijdens corona, maar het is ook even wat anders dan het jaarlijkse kerstdiner. Zorg er wel voor dat je op tijd plaatsen reserveert, op afstand van elkaar als dat nodig is. Leuke films die rond kerst in de bioscoop te zien zijn: Let Him Go (een misdaadthriller), The Singing Club (een comedy/drama) en A Christmas Gift From Bob (deel twee van ‘A Street Cat Named Bob).

8. Maak een ritje langs de versierde kersthuizen

Toch op zoek naar wat meer kerstsfeer? Omdat iedereen nu thuis zit, gaan veel mensen nog meer tijd besteden aan het versieren van hun huis. Stap in de auto en rij door je eigen woonplaats om alle leuke kersthuizen te bekijken. Het koude weer en de verlichting geeft een echt kerstgevoel. Ook zijn er nog genoeg kerststallenroutes die dit jaar doorgaan, zoals de route in Best (Noord-Brabant), ‘De Weg van het Licht’ in Baarn (Utrecht) en de route in Den Dungen (Noord-Brabant).

9. Naar een museum in de buurt

Doe eindelijk wat je allang van plan was, en bezoek dat leuke museum bij je in de buurt. Wij tippen ‘Je liefhebbende Vincent, Amsterdam’in het Van Gogh Museum in Amsterdam, met brieven die Vincent aan familie en vrienden schreef. En ‘schilderijen van leden van de familie Haanstra’ inclusief matinees met de beroemde films “Alleman’ en “Fanfare” van Bert Haanstra in Kunsthal Hof 88 in Almelo. Boek vooraf online je ticket. En vergeet je je mondkapje niet?

10. Maak zelf je adventskalender

Zo ingewikkeld hoeft dat niet te zijn. Je kunt bijvoorbeeld 25 zakjes vullen met een kleinigheidje, en die met een mooi koord aaneenrijgen tot een leuke slinger. Of beplak de huls van wc-rollen met inpakpapier, vul ze met iets leuks en bouw er een driehoekige kerstboom van. Bij de Hema en Ikea zijn minidoosjes te koop, die je kunt vullen. Wist je dat we bij Plusonline ook een leuke adventskalender hebben? Schrijf je hier in en open vanaf 1 december elke dag een luikje om een leuke verrassing te krijgen.

11. Ga thuis op vakantie

Geen zin om mensen te ontvangen of op bezoek te gaan? Hou dan een ‘staycation’ Een wat? Welnu, dat is niets anders dan een vakantie thuis! Boek in een hotel in de buurt (het RIVM adviseert om niet ver te reizen) en verras je partner zo met een leuk kerstweekendje. Kies voor een hotel met restaurant, dan kun je ook nog eens van het (kerst)diner genieten.

12. Geniet van kerstkoren via livestreams

Kerst kan natuurlijk niet gevierd worden zonder een paar goeie kerstnummers. Dat kan via de radio, maar als je weer eens toe bent aan wat live-entertainment kan je ook genieten van online kerstkoren. Veel koren, waaronder PopUp Choir, verplaatsen hun gezang namelijk tijdens de kerstdagen naar het internet, waardoor iedereen gezellig live mee kan genieten vanaf de bank! 

13. Lekker kerst-netflixen

Geen zin om iets te ondernemen? Kruip lekker onder een dekentje op de bank en zet op Netflix een kerstfilm op! Deze zijn nieuw:

 • Christmas on the Square, waarin zangeres Dolly Parton een engel is die een steenrijke vrouw bezoekt om te voorkomen dat die mensen uit haardorp verjaagt,
 • The Christmas Chronicles 2 met Kurt Russell als kerstman en zijn vrouw Goldie Hawn (!) als Mrs. Santa,
 • Jingle Jangle: A Christmas Journey over een excentrieke speelgoedbouwer, zijn avontuurlijke kleindochter en een uitvinding die hun leven verandert.

14. Huisje midden in de natuur

Een vakantiehuisje midden in de natuur is sinds de coronacrisis geliefder dan ooit. Bij Buitenleven Vakanties – een initiatief van de provinciale landschappen, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer – kan bijvoorbeeld een boswachterswoning worden geboekt, maar ook een suite op een kasteel. Op het platform natuurhuisje.nl zijn vakantiehuisjes in heel Europa te boeken. Een deel biedt ‘contactloos verblijf’, waarbij je met niemand in contact komt en geen ruimtes hoeft te delen.

Even kort de belangrijkste RIVM-adviezen:

 • Draag een mondkapje in het OV als je op bezoek gaat. En ook in een openbare ruimte.
 • Blijf thuis als je je niet lekker voelt
 • Ontvang niet meer dan drie bezoekers tegelijk (ook in de tuin of op het balkon)
 • Houd 1,5 meter afstand tot elkaar
 • Ga je samen de deur uit? Doe dat met maximaal vier mensen tegelijk.