Oliebollen, dikmakers of niet?

In een appelflap zitten meer calorieën

Getty Images

Bij Oud en Nieuw hoort natuurlijk het eten van een oliebol. Probeert u op uw gewicht te letten, ook tijdens de feestdagen? Dan hoeft u ze echt niet te laten staan. Wist u dat je zelfs beter een oliebol kan nemen dan een appelflap?

Eén appelflap is goed voor meer dan 300 kilocalorieën, een appelbol zelfs voor 583 kilocalorieën. Afhankelijk van het recept zitten er in een kleine oliebol zo'n 166 kilocalorieën. Een appelbeignet is het beste alternatief, daarin zitten per beigneit zo'n 85 kilocalorieën.

Wil je zelf 'gezonde' oliebollen bakken?

Doe dit dan bij voorkeur in vloeibaar vet. Neem olie, zoals zonnebloem-, maïs-, soja- of gewone olijfolie (geen extra vierge). Hierin zit veel minder verzadigd vet dan in hard frituurvet. Stel de frituur in op 150 tot 175°C, dan neemt de oliebol niet te veel olie op. Ook kunt u ervoor kiezen de oliebollen kleiner te maken. Zo krijgt u geen grote hoeveelheden extra calorieën binnen, maar kunt u wel genieten van de traditionele Oud en Nieuw-snack.

Tip

Hoe weet u nu of de temperatuur van het vet heet genoeg is? Gooi een stukje brood in de hete olie. Wanneer de temperatuur goed is, kleurt het brood. De temperatuur is te laag als het brood naar de bodem zakt en te hoog als het brood meteen bruin wordt.

Oliebol of appelflap?

Wilt u weten welke lekkernij de minste calorieën bevat? Vergelijk ze In onderstaande tabel.

ProductKcalTotaal vet (gram)Verzadigd vet (gram)
Kleine oliebol
(65 gram)
16641
Appelbol
(170 gram)
5833217
Appelflap
(100 gram)
3162210
Zelfgemaakte appelbeignet
(55 gram)
8520,5

 

Bron 
  • Voedingscentrum