Snacken tijdens de feestdagen

Zo kunt u toch gezond genieten

Getty Images

Verantwoord snacken: normaal gesproken al een hele uitdaging, maar tijdens de feestdagen des te meer. Zoek bijvoorbeeld maar eens een light-oliebol… Tips om toch te kunnen genieten van wat extra's, zonder veel aan te komen.

Tip 1: Hou het bij de feestdagen

De hele maand december staat in het teken van lekkernijen. Sterker nog, de pepernoten lagen in september al in de supermarkten en de oliebollenkraam stond vanaf begin november weer klaar. Beperk uzelf echt tot de feestdagen wat betreft de extraatjes en houd op de andere dagen gewoon uw normale voedingspatroon aan.

Tip 2: Vergeet niet te bewegen           

De kerstdagen nodigen uit om eens lekker te ontspannen. U kunt dan op de bank allerlei oude kerstfilms bekijken, maar u kunt ook lekker de deur uitgaan.

Afhankelijk van waar u woont, kunt u een paar uurtjes door het bos struinen, een lange strandwandeling maken of een lekker stuk fietsen. Zo ontspant u, maar zorgt u tegelijk ook voor een gezonde dosis lichaamsbeweging.

Tip 3: Geen maaltijden overslaan

Wat veel mensen doen is 'calorieën sparen'. Dat wil zeggen: bij de hoofdmaaltijden minder eten, om vervolgens later wat extra's te kunnen nemen.

Als u wilt afvallen, is dit niet erg slim om te doen. Wanneer u bij de hoofdmaaltijden minder eet, krijgt u eerder honger en zijn de verleidingen van allerlei snoeperijen nog veel groter dan die altijd al zijn. Hierdoor neemt u dus toch eerder iets extra's en vaak ook meer dan gepland.

Tip 4: Doe een ander een plezier

Heeft u na de kerstdagen nog van alles over en wilt u dit liever niet zelf opeten? Denk er dan eens aan om het aan het Leger des Heils of een daklozeninstantie te geven. Zij zijn erg blij met de restjes en u bent blij met de goede daad.

Tip 5: Oliebollen en andere snacks

Oliebollen mogen natuurlijk niet ontbreken met Oud en Nieuw. Helaas druipen deze vaak van het vet. Wilt u ze gezonder hebben, dan kunt u ze het beste zelf bakken. Doe dit dan in vloeibaar vet, maar zorg er ook voor dat dit vet heet genoeg is (minimaal 180 graden). Hierdoor schroeit de oliebol snel dicht en wordt er een minimum aan vet opgenomen.

Ook kunt u ervoor kiezen de oliebollen kleiner te maken. Zo krijgt u geen grote hoeveelheden extra calorieën binnen, maar kunt u wel genieten van de traditionele Oud en Nieuw-snack. Ook appelbeignets en andere lekkernijen kunnen op deze manier worden aangepast.

Bron 
  • Nederlandse Obesitas Kliniek