Kerst op z’n Spaans: het ideale kerstdiner

Getty Images

Dit ideale diner stel je zelf samen met deze gerechten uit de Spaanse keuken: je kunt alles naar wens met elkaar combineren. Feliz Navidad!

Vistimbaaltjes

Voorgerecht voor 6 personen.

Voorbereiding 40 minuten +  40 minuten oventijd + afkoelen.

• 600 g witvisfilet (zoals snoekbaars)  • 60 g gepelde (Hollandse) garnalen  • 1 groot eiwit • 150 ml slagroom  • witte peper, zout • 1 volle eetlepel geraspte mierikswortel (potje)  • 1 eetlepel Noilly Prat vermout  • rasp en sap van ¼ citroen (schoongeboend) • zachte boter • 10 g jonge bladsla • 1½ eetlepel gehakte ongezouten pistachenootjes • platte peterselie • extra nodig: keukenmachine, 6 timbaaltjes (inhoud 125 ml)

Verwarm de oven voor tot 150 °C. Dep de vis droog en snij het visvlees in kleine stukjes. Zet de helft van de vis afgedekt in de koelkast en leg de rest 15 minuten in de vriezer. Snij de garnalen in kleine stukjes. Schep de licht bevroren visstukjes met het eiwit, een beetje van de slagroom en wat peper en zout door elkaar. Pureer het mengsel in een keuken­machine en voeg scheutje voor scheutje de rest van de slagroom toe tot een smeuïge puree ontstaat. Voeg de mierikswortel, de Noilly Prat, de geraspte citroenschil, de achtergehouden visstukjes en de garnalen toe en breng het mengsel op smaak met citroensap en peper en zout. Vet de timbaaltjes in met de boter en verdeel het vismengsel in de bakjes. Zet ze in een ovenvaste schaal en schenk 2 cm heet water in de schaal. Schuif de schaal met de timbaaltjes in de oven en laat ze in 40 minuten gaar worden. Laat de timbaaltjes door en door afkoelen. Snij ze met een scherp mesje los en keer ze op een bordje. Garneer met de bladsla, de pistachenootjes en wat toefjes peterselie.

Per persoon 210 calorieën.

Tip In plaats van witvis kun je ook zalm gebruiken. Heel lekker!

Crema catalana met sinaasappel

Getty Images

Nagegecht voor 6 personen.

Bereiding 40 minuten + afkoelen.

• 4 dl melk • geraspte schil van  ½ sinaasappel (schoongeboend)  • 1 tl oranjebloesemwater (toko of Turkse winkel) • 4 eierdooiers  • 140 g suiker • 2 tl maizena • extra nodig: 6 ovenvaste schaaltjes (inhoud 150 ml), crème-brûlée-brander

Breng de melk met de sinaasappel­schil en het oranjebloesemwater tegen de kook aan en laat het 15 minuten trekken. Klop intussen de dooiers met 80 g van de suiker en de maizena lichtgeel, dik en romig. Schenk al roerende de warme melk erbij en schenk het mengsel in een schone steelpan. Verwarm het mengsel al roerend met een houten lepel op een laag vuur tot de crème bindt en mooi aan de bolle kant van de lepel blijft ‘hangen’. Let op: de crème mag niet koken. Schenk de crème (zo nodig door een zeefje) in de schaaltjes. Laat de crème in de koelkast afkoelen en opstijven. Strooi vlak voor het serveren de rest van de suiker erover. Laat de suiker met de brander smelten en lichtbruin kleuren. Serveer direct.

Per persoon 175 calorieën.

Varkensgebraad met aardappelen en knoflook

Getty Images

Crema catalana met sinaasappel Hoofdgerecht voor 6 personen.

Voorbereiding 35 minuten + 1 uur en 15 minuten oventijd.

• 30 g peterselie • 2 tenen knoflook + 1 bol knoflook • 2 el brandy • 150 ml droge witte wijn • 1 kg kleine aardappelen • 1½ kg speenvarkensbout met zwoerd • 2 eetlepels reuzel • vers­gemalen peper, zout • 1 laurierblad

Verwarm de oven voor tot 250 °C. Hak de blaadjes peterselie en de 2 losse knoflooktenen fijn. Meng de peterselie met de gehakte knoflook, de brandy en de witte wijn. Schil de aardappelen, was ze en leg ze in koud water. Verwijder het buitenste velletje van de knoflookbol. Dep het vlees droog en snij het zwoerd ruitvormig in. Wrijf het vlees in met de reuzel en bestrooi het met wat peper en zout. Leg het vlees met het zwoerd naar boven samen met de bol knoflook en het laurierblad in een passende braadslede. Braad het vlees 15 minuten in de voorverwarmde oven. Temper de oven naar 200 °C, verdeel de aardappelen rond het vlees en zet de braadslede nog ongeveer 1 uur in de oven. Bestrijk het vlees elke 10 minuten met de marinade. Schakel de oven de laatste 10 minuten over op de hoogste stand van de grill en rooster het zwoerd bruin en krokant. Snij het vlees aan tafel in plakken van het bot.

Per persoon 685 calorieën.

Tip Lekker met gebakken witlof: snij blaadjes witlof in de lengte door en roerbak ze met flink wat uitgeperste knoflook in olijfolie totdat ze beetgaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.

Tostadas met tomaat en ansjovis

Getty Images

Voorgerecht voor 6 personen.

Bereidingstijd 25 minuten.

• 6 rijpe pruimtomaten • versgemalen peper, zout • 3 flinke tenen knoflook  • 12 kleine sneetjes boerenbrood  • 6 eetlepels olijfolie • 24 ansjovisfilets (blik, uitgelekt)

Dompel de tomaten enkele tellen in kokend water, ontdoe ze van hun vel en verwijder de zaadjes. Snij het vruchtvlees in heel kleine stukjes en breng dit op smaak met peper en een mespuntje zout. Pel de knoflook en snij de tenen doormidden. Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Bestrijk het brood met olijfolie en rooster de sneetjes onder de hete grill lichtbruin (dit gaat heel snel!). Neem de tostadas uit de oven en bestrijk het brood aan één kant met de doorgesneden teentjes knoflook. Verdeel de tomaat en de ansjovis erover en serveer direct.

Per persoon 275 calorieën.

Tip De ansjovis kun je ook vervangen door plakjes serranoham.

Castiliaanse lamsschenkel

Getty Images

Hoofdgerecht voor 6 personen.

Voorbereiding 25 minuten + 2 uur en 10 minuten oventijd.

• 3 uien • 4 teentjes knoflook  • 6 dunne winterwortelen • 6 kleine lamsschenkels • versgemalen peper, zout • 3 eetlepels olijfolie • 200 ml droge witte wijn • 600 ml lamsfond (pot) • handje tijmtakjes • 750 g ­vastkokende aardappelen • 2 vlees­tomaten • extra nodig: braadslede

Verwarm de oven voor tot 160 °C. Pel de uien en de knoflook en hak ze fijn. Schil de wortels en snij ze in plakjes. Dep de schenkels droog met keukenpapier en bestrooi ze met peper en zout. Verhit de olie in een braadslede en bak de schenkels rondom bruin aan. Neem ze uit de pan en bak de uien, knoflook en wortelen 5 minuten al omscheppend op een halfhoog vuur. Leg de schenkels tussen de groenten en verdeel de takjes tijm ertussen. Schenk de wijn en de helft van de fond erbij en schuif de braadslede in de oven. Laat het vlees zo’n 2 uur zachtjes garen. Lepel geregeld bakvet over de schenkels en voeg dan telkens ook een beetje van de fond toe. Schil intussen de aardappelen en snij ze in kwarten. Dompel de tomaten even in kokend water, verwijder de velletjes en snij ze in stukjes. Schep aardappels en tomaten een uur voor het einde van de oventijd door het braadvet rond de schenkels. Neem als het vlees gaar is de braadslede uit de oven en bestrooi de aardappeltjes en groenten met nog wat peper en zout.

Per persoon 450 calorieën.

Tip Als bijgerecht zijn gegrilde tomaten hier lekker bij. Bestrooi gehalveerde tomaten met wat peper en zout, druppel er olijfolie over en rooster ze 5 tot 7 minuten onder de hete ovengrill. Serveer ze lauwwarm.

Polvorones

Getty Images

22 koekjes, als nagerecht of voor bij de koffie.

Voorbereiding 30 minuten + 10 minuten wachttijd + 20 minuten oventijd.

• 200 g bloem + extra om te bestuiven • 100 g amandelmeel • ½ tl anijszaad • ½ tl kaneelpoeder • zout • 200 g zachte boter of reuzel • 200 g poedersuiker + extra om te bestuiven • geraspte schil van ½ citroen (schoongeboend) • extra nodig: ronde koeksteker of glas (ø 4 à 5 cm), bakpapier

Zeef de bloem boven een koekenpan met dikke bodem. Voeg het amandel­meel toe en rooster het mengsel al omscheppend tot het licht verkleurt en geroosterd geurt. Wrijf het anijszaad in een vijzel fijn en voeg dit met het kaneelpoeder en een mespuntje zout toe aan het mengsel. Klop de boter, poedersuiker en citroenrasp met een mixer tot een licht en romig mengsel. Voeg het bloemmengsel toe en mix alles tot een kruimelig geheel. Kneed er een samenhangend deeg van. Het deeg valt snel uit elkaar, maar dat hoort zo; deze Spaanse koekjes danken hun naam aan hun poederachtige en kruimelige structuur. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 1½ cm dik en steek er koekjes uit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Voeg de restjes deeg samen, rol ze weer uit en ga door totdat al het deeg is opgebruikt. Zet de bakplaat 10 minuten in de diepvries. Verwarm de oven voor tot  175 °C. Bak de koekjes in 15 à 20 minuten tot ze licht gekleurd zijn. Laat ze op de bakplaat afkoelen en bestrooi ze vlak voor het serveren dik met poedersuiker.

Per stuk 160 calorieën.

Tip Geen anijszaad in huis? Gebruik dan 1 theelepel geboortemuisjes en wrijf ze in een vijzel fijn.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine