Fondue: zo beperkt u de calorieën

Met kaas, olie of bouillon

Getty Images

Wilt u lekker lang tafelen zonder uren achter de pannen te staan? Dan is fonduen een gezellige oplossing. Na wat voorbereidingen door de gastvrouw of -heer in de keuken, kan iedereen aan tafel zijn eigen hapjes bereiden. Superslank is het niet, tenzij u de juiste versie kiest.

Fondue betekent in het Frans 'gesmolten'. De naam verwijst oorspronkelijk naar kaasfondue, het nationale gerecht van Zwitserland waarbij u stukjes brood doopt in gesmolten kaas. De benaming wordt ook al jarenlang gebruik voor andere gerechten waarbij u kleine stukjes etenswaren onderdompelt in een warme of hete vloeistof, zoals vleesfondue, Chinese fondue en chocoladefondue.

Kaasfondue

De klassieke kaasfondue maakt u van geraspte Emmentaler en Gruyère, witte wijn en een scheut Kirsch. Aan tafel doopt u stukjes brood in de gesmolten kaas. Met al die kaas is dit type fondue flink calorierijk en bevat het veel verzadigd vet. U kunt de schade een beetje beperken door een deel van de volvette kaas te vervangen door 20+ kaas en een blik tomatenblokjes aan de fondue toe te voegen. Fondue maken van alleen lightkaas lukt niet, want deze smelt niet voldoende.

Naast brood kunt u allerlei groenten in de kaas dippen om de fondue wat gezonder te maken. Bijvoorbeeld bloemkool- en broccoliroosjes, cherrytomaten, radijsjes, stukken bleekselderij, komkommer, wortel en paprika. Stukken ananas, peer en druiven combineren ook prima met kaas.

Hoewel de witte wijn die in de kaasfondue gaat natuurlijk lekker is om erbij op te drinken, kunt u ook een potje thee zetten. Dat doen de Zwitsers ook. De warme thee zorgt ervoor dat de fondue vloeibaar blijft in de maag, waardoor deze lichter verteerbaar is. Koude wijn zorgt juist voor een klonterige massa die als een steen in uw buik ligt. Thee bevat bovendien geen calorieën, dus dat scheelt weer. Nog een frisse salade erbij en dan kan zo’n kaasfondue best voor een keer.

Vleesfondue

Een andere bekende fondue is vleesfondue. Hierbij prikt u stukjes mager vlees aan een vorkje dat u vervolgens in een speciale pan met olie houdt. Gebruik olie die neutraal van smaak is en tot hoge temperaturen verhit mag worden, zoals zonnebloem-, druivenpit- of arachideolie. Verwarm de olie tot 180 graden Celsius: bij een lage temperatuur neemt het vlees meer olie op, waardoor het erg vet wordt. Of de temperatuur goed is, kunt u controleren door een stukje brood onder te dompelen in de olie. Als het bruist en bruin kleurt, is de temperatuur hoog genoeg. Bak niet te veel vlees tegelijk, want dan koelt de olie erg af. Laat het vlees na het fonduen even uitlekken op een stukje keukenpapier, zodat het papier een groot deel van olie absorbeert.

Vleesfondue gaat meestal gepaard met allerlei sauzen en bijgerechten zoals stokbrood met kruidenboter en frietjes. Deze extra’s zijn makkelijk te vervangen door een slanke variant. Zo zijn rode sauzen meestal lichter dan witte, maar u kunt ook zelf caloriearme sausjes maken op basis van yoghurt. Gepofte of gekookte aardappelen zijn een stuk slanker dan aardappelen uit de frituurpan. Zet daarnaast verschillende salades op tafel met een dressing op basis van magere yoghurt of olijfolie, azijn, honing of mosterd en verse kruiden.

Bouillon

De minder bekende, maar meest slanke optie is fonduen in bouillon. Dit wordt ook wel Chinese of Oosterse fondue genoemd. Bij Chinese fondue bereidt u vlees, vis, tofu, mie, groente en paddenstoelen in een pan bouillon. Er kan van alles in, maar houd er wel rekening mee dat sommige groenten en vleessoorten wat langer de tijd nodig hebben voordat ze gaar zijn. Houd de producten die u wilt verwarmen vast met een fonduevorkje of doe ze in een speciaal schepnetje.

Allerlei soorten sterke bouillon zijn geschikt, zoals vlees-, kip- of groentebouillon. Als u voornamelijk vis gaat bereiden, kunt u ook voor visbouillon kiezen. Combineer het vlees, de vis en de groenten met rijst, ketjap, hoisin-, oester- en sojasaus. Na het fonduen kunt u de bouillon volgens de Chinese traditie opdrinken of gebruiken als basis voor soep.

Omdat u voor Chinese fondue geen olie of kaas nodig hebt om uw etenswaren in te verwarmen, is dit type fondue veruit het vriendelijkst voor uw figuur.