Eerste hulp bij te veel eten

5 tips voor de balans

Getty Images

Een gezellig avondje in een restaurant, met de hele familie gourmetten of een feest met de lekkerste hapjes. Iedereen gaat zich wel eens te buiten en eet meer dan goed voor hem is. Maar is zo’n uitspatting nu echt zo slecht voor u? Verpest u dan meteen uw dieet of gezonde voedingspatroon?

Het goede nieuws is dat een maaltijd niet meteen uw hele leefstijl verpest, als u de rest van de tijd gezond eet en voldoende beweegt. U moet al gauw 7.000 kilocalorieën binnenkrijgen om een kilogram vet aan te komen, dus de kans is niet groot dat u een avondje uit de band springen meteen op de weegschaal ziet.

Geef u zelf dus toestemming om af en toe te genieten. Als u daarna maar weer terugvalt in het gezonde leefpatroon of dieet. Het belangrijkste is dat u niet altijd te veel eet en drinkt. En daarin schuilt het probleem. Want voor de meeste mensen is overeten niet iets wat ze maar eenmalig doen. Als u elke dag 500 kilocalorieën meer eet dan u nodig hebt, komt u op den duur wel kilo’s aan.

Tips

Een schuldgevoel na een avondje lekker eten is dus niet nodig, maar toch is het slim om zo snel mogelijk weer de gezonde weg op te gaan. Deze tips helpen u:

1. Laat u niet uit het veld slaan als u een keer echt te veel hebt gegeten. Leg u er bij neer, val terug op uw gezonde eetpatroon en probeer de volgende keer iets beter op de porties te letten.

2. Sla de dag na het feest geen maaltijden over. Door een maaltijd over te slaan, heeft u op een later moment meer honger en is de kans groter dat u zich dan weer overeet.

3. Probeer de dagen na uw uitspatting gevarieerd en gezond te eten. Eet vooral veel groente en fruit en gebruik minder verzadigd vet.

4. Vermijd de weegschaal de dag na een feestje. Dit is niet omdat u meteen kilo’s bent aangekomen, maar omdat uw lichaam waarschijnlijk veel water vasthoudt. Zout is hiervan de veroorzaker.

5. Beweeg, maar doe dit met mate. Ga bijvoorbeeld met de fiets naar uw werk, maak een stevige wandeling of ga sporten. Ga uzelf niet overtrainen: de kans is dan groot dat u een blessure oploopt. En dat verpest uw standaard beweegroutine weer.

Voorkomen

Natuurlijk is het nog beter om te veel eten te voorkomen. Luister dus altijd goed naar uw lichaam: dat geeft vanzelf aan wanneer u genoeg gegeten hebt. Las ook af en toe een pauze in, waarschijnlijk zal je eetlust daarna minder zijn. Eet ook niet de hele dag door, want daardoor krijgt u alleen maar meer trek in eten.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • WebMD