Goede doelen worstelen met hun inkomsten en collectes

De Goede Doelen lopen tientallen miljoenen euro’s mis door de coronacrisis. Volgens de brancheorganisatie zouden de inkomsten met 10 tot 30 procent dalen.

Vorig jaar haalden de 25 grootste Goede Doelen nog meer dan 3 miljard euro aan donaties en subsidies binnen. Ongeveer een derde deel daarvan komt van particuliere donaties.

De organisaties zijn er nu al zeker van volgend jaar minder te kunnen besteden aan de projecten die ze op hun terrein mogelijk maken. Denk daarbij aan medisch onderzoek, natuurbescherming of  het niet kunnen leveren van hulp in Nederland of ontwikkelingslanden. Bijna driekwart van de organisaties vreest ook dat de coronacrisis gevolgen heeft voor de werkgelegenheid.  Vooral de medewerkers met tijdelijke contracten staan onder druk,  ondanks de steun die ze van de overheid hebben gehad.

Vooral particulieren zullen dit jaar minder geven. Ze zijn zuiniger met donaties en contributies, en sinds maart worden geen collectes gehouden.
Het collecteren is erg belangrijk voor de Goede doelen, niet zo zeer voor de opbrengst, als wel door de publiciteit die het met zich meebrengt. De grote Goede Doelen hebben elk een week om te collecteren.

KWF Kankerbestrijding doet er alles aan om hun collecteweek vanaf 30 augustus te laten doorgaan. Daarmee zou het fonds het eerste zijn dat weer de straat op gaat met de collectebus.  Mischa Stubenitsky (KWF):  ,,Bij ons staat er die week 6 miljoen euro op het spel. Heel veel geld. We willen laten zien dat we er weer zijn. De collecte heeft twee hele sterke punten: de gift is eenmalig en anoniem. Mensen hoeven niks te tekenen, worden niet nagebeld, zitten verder nergens aan vast. Dat wordt erg gewaardeerd.”

Maar andere grote Goede Doelen, zoals het Rode Kruis en de Hartstichting,  die juist in de strengste coronaperiode met hun collectes aan de beurt waren, konden de straat niet op. Het merendeel van hun collectanten behoorde tot de risicogroep en moest afhaken.  Met allerlei creatieve acties, zoals het laten rondgaan van een digitale collectebus op de sociale media van de collectanten, hebben ze toch geld opgehaald. Maar de bedragen stonden in geen vergelijk met de opbrengsten van een echte collecte.

Mogelijk krijgen de fondsen die niet konden collecteren in de loop van het jaar nog een gezamenlijke week toegewezen.

Collectes leverden in 2018  37,5 miljoen euro op:

  • Friesland is traditioneel de meest vrijgevige provincie met €7,76 per huishouden.
  • Urk is de meest vrijgevige gemeente met €36, 23 per huishouden.

In de grote steden is de opbrengst per huishouden heel laag:

  • Amsterdam     49 cent
  • Rotterdam    72 cent
  • Den Haag     81 cent

In 2018 hebben de 25 grote Goede doelen € 2,8 miljard besteed aan hun doelstelling.
Van de totale inkomstenbron van ruim 3 miljard euro, komt twee derde van bedrijven, loterijen en subsidies. De rest komt van particuliere giften en erfenissen.