Test: de beste stofzuiger

Stofzuigers moeten sinds september aan strengere, Europese eisen voldoen. Onder andere het maximale motorvermogen is tegenwoordig lager. Goede reden voor de Consumentenbond om stofzuigers opnieuw te testen. Voorlopig is de beste stofzuiger een Miele.

De Miele Complete C3 Red EcoLine Plus (€190) komt als beste uit een Consumentenbond-test van 25 stofzuigers. Het is een voorlopig resultaat, omdat er heel veel merken en typen stofzuigers op de markt zijn die nog niet zijn getest. De Miele heeft een motorvermogen van 800W (het verlaagde, toegestane maximum is 1600W). Hij zuigt prima en hij is zuinig. Huisdierenharen zuigt hij goed op en hij is prettig in gebruik. De best zuigende stofzuiger uit de test is de Dyson DC37 Allergy (€350), maar dit apparaat maakt meer geluid en is minder gemakkelijk in het gebruik dan de Miele.

Energielabel
Sinds september krijgen stofzuigers een energielabel. De Consumentenbond ziet daardoor positieve ontwikkelingen: fabrikanten investeren in kwaliteit en efficiency van de stofzuigers in plaats van het motorvermogen op te schroeven. Een groot motorvermogen is ook niet nodig om goed te zuigen. Miele, de beste uit de test, heeft een motor van 800W en de beste zuiger uit de test, de Dyson, heeft slechts 750W. Volgens de testers ontloopt het energieverbruik van de nieuwe stofzuigers elkaar niet zo veel. Het verschil tussen een stofzuiger met energielabel A en G is veel kleiner dan het verschil tussen een oude stofzuiger van 2200w en een nieuwe.

Bron: www.consumentenbond.nl