Tweedehands van particulier soms onvoldoende verzekerd

Meer dan de helft van de autoverzekeraars stelt als voorwaarde aan de aanschafwaarderegeling dat een tweedehandsauto is gekocht bij een officiële merkdealer of Bovag-dealer. Wie een auto bij een particulier koopt, bijvoorbeeld via Marktplaats, heeft bij deze verzekeraars geen garantie dat de volledige aanschafwaarde wordt vergoed bij diefstal of total loss.

Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl. Jaarlijks worden er ongeveer 700.000 auto's tussen consumenten onderling verkocht. Verzekeraars die de volledige aanschafwaarde niet vergoeden als de auto is gekocht van een particulier, geven aan dat de waardebepaling en de gegevens van een auto bij verkoop tussen particulieren minder betrouwbaar zijn.

Als de aanschafwaarde niet geldt, krijgt de verzekerde bij diefstal of total loss de vervangingswaarde vergoed. De meeste verzekeraars bepalen die waarde op basis van de BOVAG of ANWB-koerslijst. Hierin kijken ze wat dezelfde auto, met een gelijke kilometerstand, accessoires en hetzelfde bouwjaar, kost. Dit bedrag kan lager zijn dan de aanschafprijs.

Bij de volgende verzekeraars geldt de aanschafwaarderegeling ook als de auto bij een particulier is gekocht: a.s.r., Centraal Beheer, Ditzo, FBTO, HEMA, nowGo, Reaal en SNS Bank. Aegon (Basis online) en OHRA hebben geen aanschafwaarderegeling.

Bron(nen): Geld.nl