Zij maakten de bevrijding mee: 'Toen pas zag je hoe erg het geweest was'

Op 5 mei 2019 is het 74 jaar geleden dat Nederland na vijf oorlogsjaren werd bevrijd. In deze video vertellen Netty, Truke, Rudi, Jack, Henk en Mirjam over hoe zij die bevrijding als kind hebben ervaren.

Heeft u de bevrijding ook meegemaakt en wat herinnert u zich er nog van? Of heeft u wellicht verhalen gehoord van familie of vrienden? Laat het weten in de reacties.

Meer zien? Klik hier en bekijk meer verhalen in deze serie gemaakt door Story2tell Media.

Reactie toevoegen

2 Comments

Door C Sinx (niet gecontroleerd) op ma, 6-5-2019 - 16:02

Ik was 10,5 jaar het gebeurde in de kerstnacht van 1944 om 3uur 30 min.
Wij woonden ongeveer 3km. uit de kom van het dorp Made,wij waren reeds enkele maanden bevrijd,maar woonden in een gebied kort bij de Biesbosch
en de rivier Amer waar in de nacht met stille bootjes werd overgestoken door vriend en vijand.Er werd in het bevrijden gebied tijdens de nacht patroulje gelopen vanuit Made maar ook vanuit de aangrenzende gemeente Geertruidenberg.
In deze nacht ontmoeten deze groep op afstand elkaar en zijn kort nabij onze boerderij op elkaar gaan schieten,nietwetende dat ze van de bevrijders waren.[Hun wachtwoorden klopten niet]
Dit schieten hield om 1.00uur op,maar mijn vader en ik moesten die nacht naar de nachtmis waar ik in het knapenkoor zong, wij tog maar vertrokken,de nachtmis was in die tijd om 4,00uur.
Wij moesten ongeveer 45min.lopen,tijdens deze tocht in het pikdonker worden wij staande gehouden met HALT of ik schiet,we naderde elkaar
en deze soldaat bleek een Belg te zijn en verdwaald van maten die in de nacht op elkaar hadden liggen schieten.
Mijn vader stelde hem voor met ons mee te lopen,maar dat was te gevaarlijk dacht hij.Hij ging op zijn eigen mannier. Mijn vader en ik hebben onze barre tocht in deze koude winternacht vervolgd naar onze nachtmis die in die roomse tijd bijna 2uur duurde.
Dit is een waar gebeurd verhaal.
C.Sinx [nu wonende Oosterhout]

Door H van Kempen (niet gecontroleerd) op do, 2-5-2019 - 20:22

Ik was als jongen in Stroobos groningen en heb de bevrijding door de Canadezen meegemaakt,ik was uitgezonden vanuit loosduinen omdat wij geen eten genoeg hadden dus gingen we per boot naar groningen met grote problemem onderweg er naar toe.