Project: de Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s

Getty Images

In het kader van 75 jaar bevrijding is door de NOS afgelopen november een oproep gedaan om foto’s in te sturen die een treffend beeld geven van de oorlogsjaren. Aan deze oproep is massaal gehoor gegeven. Op maandag 30 maart 2020 eindigt de zoektocht en worden de honderd meest spraakmakende foto’s onthuld.

Al eerder werden de provinciale keuzes van 50 foto’s tijdens publieksbijeenkomsten gepresenteerd. Uit deze beelden had het aanwezige publiek de gelegenheid 25 foto’s te kiezen voor een kans om opgenomen te worden in de tentoonstelling. Daarnaast was er in de meeste provincies de mogelijkheid online een stem uit te brengen. Er kon gekozen worden tussen zowel professionele als privéfoto’s, en ook beeldmateriaal van Nederland-Indië, Suriname en de Antillen was beschikbaar. [ITEMADVERTORIAL]

Het doel van dit project is om de oorlogsgeschiedenis treffend in beeld brengen. Nu de jaren van de oorlog steeds verder van ons af komen te staan, zijn het vooral de beelden die het verleden zichtbaar maken.

Onder leiding van Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer, zal een gevarieerd samengestelde jury uit de provinciale voorselectie de definitieve keuze van 100 foto’s gaan maken. De bekendmaking van de honderd meest spraakmakende foto’s wordt op 30 maart door de NOS live vanuit de Tweede Kamer uitgezonden. Om 14:00 uur is er een rechtstreekse uitzending, om 20:25 uur volgen de hoogtepunten en de verhalen achter de foto’s. De presentatie ligt in handen van Herman van der Zandt.

In april, de ‘Maand van de Vrijheid’, zal in elke provincie de provinciale keuze van 50 foto’s in een pop-up tentoonstelling rondreizen.

Meer informatie over dit project is te vinden op de website.

Auteur 
Bron 
  • NOS