Houd insecten op afstand

Voorkomen en genezen

Gelijk met het mooie weer komen ook de beestjes weer tevoorschijn. Muggen, vliegen, wespen, teken: ze kunnen naar steken en voor overlast zorgen. Er zijn echter veel middeltjes en manieren om de strijd met deze insecten aan te binden.

Muggen
U brengt het anti-muggenproduct op de onbedekte huid aan, zodat uw eigen geur verdoezeld wordt. Na een tijdje, dat verschilt per product, vermindert de werking en moet u het opnieuw aanbrengen. Ook na het zwemmen of bij hevig transpireren is het verstandig het middel opnieuw te gebruiken. Draagt u dunne kleding, dan is het raadzaam daaronder ook een laagje aan te brengen. Muggen prikken namelijk gemakkelijk door dunne stof heen.

Sommige middelen bevatten DEET: diethyl-m-toluamide. Als deze stof op de huid wordt aangebracht, verdampt het, waardoor de geur enkele millimeters boven uw huid blijft hangen. De mug weet niet goed meer waar hij moet zijn en blijft uit de buurt. DEET is zo sterk dat het ook malariamuggen verjaagt.

Wespen
Naast die vervelende muggen brengt de zomer ook andere zoemende en stekende beestjes met zich mee. Wespen zijn bijvoorbeeld hinderlijk en agressief. Ze houden van zoetigheid en komen af op de geur van voedsel, dranken en parfum. Als u buiten eet of drinkt is er dus een grote kans dat er wespen op afkomen. Daar is wel wat aan te doen:

  • Zet een meter of tien van uw tafel een schoteltje met iets zoets, bijvoorbeeld limonadesiroop. Als één wesp dat eenmaal heeft ontdekt, zullen er snel meer volgen.
  • Handig is ook de zogenaamde wespenvanger. Vul het met iets zoets. Als de wesp er eenmaal in zit, kan hij de weg terug niet meer vinden.
  • Gebruik geen parfum of andere zoete geuren op uw lichaam.
  • Pas goed op met blikjes en flesjes. Als er een wesp uw blikje inkruipt, kunt u dit niet zien. Gebruik altijd een rietje of schenk de drank over in een glas.

Bent u toch gestoken door een wesp, zuig dan de gifstof en de angel, als deze is achtergebleven, uit. Slik het wespengif niet door, maar spuug het onmiddellijk uit.
[PAGEBREAK]
Teken
Teken komen in ons land steeds vaker voor. Ze zitten vooral in bomen, struiken en hoog gras. Met zijn steek kan het beestje u behoorlijk ziek maken. De ernstigste ziekte die u kunt krijgen is Lyme.

Een teek zet zich met zijn weerhaakjes vast in uw huid, meestal op het hoofd. Hij zuigt zich vol met bloed en wordt daardoor groter. Heeft u in het bos gelopen of in hoog gras gelegen, schud dan altijd uw haren goed uit als u weggaat. Laat desnoods een ander even in uw haardos kijken ter controle. U herkent een teek aan zijn bolle, zwarte lijfje op uw huid, dat behoorlijk stevig vastzit.

Heeft u een teek gevonden? Trek hem niet zomaar los! De teek moet met pootjes en al verwijderd worden. U kunt de teek verwijderen met een speciale tekentang, of naar een huisarts gaan.

Vliegen
Vliegen komen op mest, afval en voedingsmiddelen af. Ze eten alleen vloeibaar voedsel. Vliegen kunnen bacteriën overbrengen via hun poten, mond en haren. Wat kunt u tegen vliegen doen?

  • Ruim afval altijd op en sluit de vuilniszak goed.
  • Laat voedingsmiddelen niet onafgedekt staan.
  • Gebruik vliegengaas of horren om ze buiten te houden.
Auteur