In deze landen kan je veilig kraanwater drinken op vakantie

Kraanwater
Getty Images

Het is niet verstandig om erop te gokken dat het kraanwater op uw vakantiebestemming drinkbaar zal zijn. Daarom hierbij een overzicht van landen waar je water uit de kraan kunt drinken, en landen waar dit kan leiden tot gezondheidsklachten.

Hier is het kraanwater drinkbaar

Over het algemeen is in de meeste Europese landen het kraanwater veilig om te drinken. 
Onder deze landen vallen: Andorra, Oostenrijk, België, Duitsland, Luxemburg, Finland, Noorwegen, Zweden, Engeland, Kroatië, Spanje, Frankrijk, Italië, Portugal, Tsjechië, Denemarken, Estland, IJsland, Ierland, Litouwen, Macedonië, Malta, Polen, Slowakije, Slovenië en Zwitserland. 

Niet overal even smakelijk

Ondanks dat het kraanwater in de meeste landen te drinken is, is het water niet overal even lekker. Zo is er in Spanje, Frankrijk en Italië chloor toegevoegd aan het kraanwater, in Portugal zit er veel ijzer en kalk in het kraanwater en in Engeland is het water troebel.
Dit maakt het water niet ongezond, maar het tast de smaak wel behoorlijk aan. 
Tandenpoetsen en douchen met dit water kan ook prima. Een goede oplossing voor water drinken in die landen is het aanschaffen van fleswater.

Hier kun je kraanwater beter vermijden

In de landen Albanië, Bosnië, Bulgarije, Griekenland, Hongarije, Roemenië en Servië kun je het kraanwater beter vermijden. Ook zit er in sommige gevallen een verschil in kwaliteit tussen het kraanwater in de grote steden, aan zee en in het binnenland. Over het algemeen is het water in grote steden beter, maar dit kan soms ook van matige kwaliteit zijn. Ook met douchen en tandenpoetsen is het minder verstandig om dit water te gebruiken. Bij tandenpoetsen kan je het ongezonde water doorslikken, en bij douchen kan de waterdamp ongezond zijn. Bij twijfel over de waterkwaliteit is het verstandig om dit na te vragen aan lokale bewoners, of gebruik te maken van fleswater.

Twijfel?

Heb je toch een beetje twijfel bij de kwaliteit van het kraanwater, of smaakt het net een beetje vreemd? Fleswater is in bijna iedere supermarkt te verkrijgen en biedt de perfecte uitkomst voor dit probleem. 


Voor een compleet overzicht: klik hier

Auteur