Wat te doen bij een wespen- en bijensteek?

Angel verwijderen, uitzuigen en verzorgen

Getty Images

Zomertijd betekent ook wespen- en bijentijd. Wat moet u doen als u gestoken bent?

Angel verwijderen
Als er een angel is achtergebleven op de plaats van de steek gaat het vaak om een bij. Bijen raken bij het steken hun angel kwijt en sterven korte tijd later.

De angel kunt u verwijderen door met een mes, nagel of een stukje papier over de huid te schrapen. Knijp niet, want dan komt er nog meer gif vrij uit de zakjes die aan de angel kleven.

Gif uitzuigen
U hoort soms wel dat u gif moet uitzuigen met een vacuümpompje, maar dat helpt alleen als het binnen twee minuten na de steek gebeurt. Daarna heeft het gif zich al aan de cellen gehecht of is het in de bloedsomloop terechtgekomen. De huid blijft op de gestoken plek dan vaak enkele uren behoorlijk dik en de pijn is hevig.

Jeuk en pijn verzachten
Ontsmetten is niet nodig, aangezien steken zelden infecteren. Verzachtende of histaminewerende zalf kan handig zijn om de jeuk en de pijn te verminderen. Om de zwelling tegen te gaan, kunt u ijs op de gestoken plek leggen. 

Allergie
Als u niet allergisch bent, is behandeling eigenlijk niet nodig. Denkt u dat u allergisch bent voor een wespen- of bijensteek? Hier vindt u meer info over allergieën voor insectenbeten.

Auteur 
  • Redactie