Aantal vaccinaties sinds jaren weer gestegen

Meer inentingen tegen bof, mazelen, rodehond en HPV

Voor het eerst sinds jaren is de vaccinatiegraad weer licht gestegen. Het aantal baby’s dat wordt ingeënt tegen bof, mazelen en rodehond is hoger, evenals het aantal meisjes dat wordt ingeënt tegen baarmoederhalskanker. Dat meldt het RIVM.

Waar de vaccinatiegraad in 2018 nog rond de 93 procent lag, is deze in 2019 jaar gestegen tot 94 procent. Dit betekent dat de dalende trend van de inenting van baby’s tegen bof, mazelen en rodehond is gekeerd.

HPV-virus

Zo’n 72 procent van de meisjes die vorig jaar dertien werden, heeft zich laten inenten tegen het HPV-virus. Het jaar daarvoor lag dat percentage nog op 59 procent. Het HPV-virus is een virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De inentingsgraad voor andere ziekten blijft stabiel.

De goede kant op

“We blijven hard werken om het nog beter te doen, maar ik beschouw dit als belangrijke signalen dat we de goede kant op gaan”, laat staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) weten. Volgens Blokhuis is er veel aandacht besteed aan betere voorlichting en communicatie.