Geneesmiddelen vaak verkeerd bewaard

Ruim een kwart van de medicijngebruikers bewaart zijn medicijnen te koud. Dit blijkt uit onderzoek van Niels Vlieland, apotheker bij UMC Utrecht.

Medicijngebruikers hebben de meeste moeite met het bewaaradvies van 2 tot 8 graden Celsius. Zij zijn zich namelijk vaak niet bewust van de temperatuurverschillen in de koelkast: in de koelkastdeur is het niet dezelfde temperatuur als bovenin. Hierdoor worden de geneesmiddelen vaak te koud. Verpakkingen die te groot zijn, worden ook vaak buiten de koelkast opgeborgen. Dit ondanks dat de medicijnen wel koud moeten blijven.

Meer aandacht

Volgens Vlieland is het van belang dat er meer aandacht komt voor het goed bewaren van geneesmiddelen. “Alle betrokken partijen dragen daar een stuk verantwoordelijkheid voor. Zo kunnen artsen bij het voorschrijven van medicatie zowel de inname als het bewaren van medicatie bespreken. Farmaceuten kunnen er bijvoorbeeld bij verpakkingen rekening mee houden dat die in de koelkast passen en apothekers kunnen bijdragen door bijvoorbeeld gemakkelijke bewaarinformatie te verschaffen. Daarnaast moet de patiënt zelf zich ook bewust zijn van de mogelijke gevolgen als hij het bewaaradvies niet goed opvolgt.”

Wanneer een geneesmiddel niet goed op de juiste temperatuur wordt opgeborgen, heeft dit effect op de werking en houdbaarheid van het middel. Wat de gevolgen precies zijn is nog onduidelijk. Verder onderzoek moet dat uitwijzen.

Bron(nen):