Houdbaarheid na opening nu op bijna elk medicijn

De onduidelijkheid over de houdbaarheid van zelfzorgmedicijnen is bijna voorbij. Op 92 procent van de medicijnverpakkingen staat de houdbaarheid na opening nu duidelijk vermeld. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van drie jaar geleden.

Toen bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat op 30 van de 50 onderzochte hoestdranken, antischimmelcrèmes en neussprays niet te vinden was hoe lang ze na opening nog gebruikt konden worden.

Schimmels

Die informatie mag niet ontbreken, omdat de werking van te lang bewaarde medicatie af kan nemen. Ook kunnen er bacteriën of schimmels in het middel komen of zelfs giftige stoffen in ontstaan.

Naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond in 2015 verzocht het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) alle fabrikanten de houdbaarheidsdatum van medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn, in orde te maken.

Controle

Deze maand heeft het CBG gecontroleerd of alle fabrikanten zich aan die afspraak hebben gehouden. Bij 92 procent van alle RVG middelen (geneesmiddelen of kruidenmiddelen) was dit het geval. Bij RVH-medicijnen (homeopatische geneesmiddelen) lag het aantal zelfs hoger: op 96 procent.

In drogisterijen, apotheken en supermarkten kunnen nog oudere verpakkingen in omloop zijn waar de houdbaarheid na opening niet opstaat. Die worden vervangen zodra ze uitverkocht zijn.