Krijg ik die uitslag doordat het merk anders is?

Ik gebruik al acht jaar de maagzuurremmer omeprazol (40 mg) van het merk Actavis. Onlangs meldde de apotheek dat Actavis niet meer bestaat. Het middel wordt nu gemaakt door het merk Auro. Ik heb nu soms last van zuurbranden en rode vlekjes op mijn armen en benen. Kan het andere middel de oorzaak zijn?

Nee, want het is precies hetzelfde middel. Het farmaceutische bedrijf Aurobindo heeft de fabriek van Actavis overgenomen en maakt nu uw omeprazol. De verpakking is veranderd, maar het product is precies hetzelfde. Dat is te zien aan het RVG-nummer (registratie verpakte geneesmiddelen), in dit geval 31740.

Generieke geneesmiddelen

Actavis en Auro zijn producenten van ‘generieke geneesmiddelen’: middelen waarvan het patent is verlopen en die meestal zo goedkoop mogelijk worden gemaakt. Generieke geneesmiddelen worden erop getest dat ze biologisch gelijkwaardig zijn. De werkzame stof is hetzelfde en het middel moet (ongeveer) even snel vanuit het maagdarmkanaal worden opgenomen in het bloed. De kans dat het ene generieke middel minder werkzaam is dan het andere, is heel klein.

Hulpstoffen

De hulpstoffen waarmee de pil is ‘opgebouwd’ kunnen wél verschillend zijn. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat u overgevoelig bent voor één van de hulpstoffen. Maar ook die kans is klein. De bedrijven gebruiken meestal hulpstoffen die weinig allergische reacties oproepen, en ook nog vaak dezelfde. De meeste allergische reacties op geneesmiddelen worden veroorzaakt door de werkzame stof zelf.

7 Comments

Door Martijn (niet gecontroleerd) op do, 11-7-2019 - 13:13

Aurobindo wordt geproduceerd in India evenals het merk Mylan, lekker goedkoop en past in het straatje van het Nederlandse zorgstelsel. In Duitsland wordt Aurobindo niet meer besteld door apotheken vanwege vele klachten allergie. In Nederland worden verhalen verteld dat de werkzame stof hetzelfde is en worden klachten over bijstoffen weggewuifd...Het draait simpelweg om de euro's.

Door Bianca (niet gecontroleerd) op do, 18-4-2019 - 07:06

Ook hier enorm zuurbranden sinds ik Omeprazol gebruik van Auro...Ik heb hem 2 en halve week laten staan ivm onderzoek naar de Helicobacter bacterie en nu 2 dagen weer gebruikt ivm last van de maag en nu dus ook al 2 dagen zuurbranden. Ook mijn huisarts vertelde dat het niet aan het merk ligt. Ze kunnen mij meer vertellen, ik neem ze niet weer.

Door j v d veen (niet gecontroleerd) op za, 2-2-2019 - 12:38

ook ik heb last van zuurbranden nu ik pantoprazol aurobindo gebruik.Ik had ook nasonex neusspray, dat werkte goed maar daarna kreeg ik een neusspray van aurobindo en toen kreeg ik vaak last van een bloedneus .nu gebruik ik niks of soms zoutoplssing. nasonex krijg ik niet omdatde verzekering het niet vergoed aan de apotheek.

Door janneke (niet gecontroleerd) op za, 21-4-2018 - 12:38

bekijk de uitzending van Zembla van 11 april hierover. Dan weet je het.

Door l.kolste (niet gecontroleerd) op za, 8-4-2017 - 20:15

als die middelen hetzelfde zijn hoe kan het dan dat ik van omeprazol van actavis GEEN klachten heb,en als ik omecat of aurobindo gebruik wel ,(winden /boeren/gezeur in de buik.

Door H.F.Jans (niet gecontroleerd) op do, 27-10-2016 - 17:46

Sorry hoor, maar dat de hulpstoffen geen slecht reacties kunnen oproepen heb ik anders beleefd. Ik gebruik al een tijd beconase van GlaxoSmithKline. Sinds geruime tijd wordt dit niet meer in Nederland geleverd. Ik heb diverse vervangende middelen met dezelfde werkzame stof daarna gekregen. Van elk middel kreeg ik meer last van mijn allergie voor pollen. Tenslotte heb ik het, met recept, in Duitsland gehaald.

Door m doum a smit (niet gecontroleerd) op di, 25-10-2016 - 18:53

de omeprosol van het merk aurobindo kan ik ook niet over ik heb dan weer zuurbranden dus die mevrouw heeft gelijk het is een goedkoop product ik heb weer actavis en daar heb ik geen last van dus die arts heeft het m,is