Krijg ik die uitslag doordat het merk anders is?

Getty Images

Ik gebruik al acht jaar de maagzuurremmer omeprazol (40 mg) van het merk Actavis. Onlangs meldde de apotheek dat Actavis niet meer bestaat. Het middel wordt nu gemaakt door het merk Auro. Ik heb nu soms last van zuurbranden en rode vlekjes op mijn armen en benen. Kan het andere middel de oorzaak zijn?

Nee, want het is precies hetzelfde middel. Het farmaceutische bedrijf Aurobindo heeft de fabriek van Actavis overgenomen en maakt nu uw omeprazol. De verpakking is veranderd, maar het product is precies hetzelfde. Dat is te zien aan het RVG-nummer (registratie verpakte geneesmiddelen), in dit geval 31740.

Generieke geneesmiddelen

Actavis en Auro zijn producenten van ‘generieke geneesmiddelen’: middelen waarvan het patent is verlopen en die meestal zo goedkoop mogelijk worden gemaakt. Generieke geneesmiddelen worden erop getest dat ze biologisch gelijkwaardig zijn. De werkzame stof is hetzelfde en het middel moet (ongeveer) even snel vanuit het maagdarmkanaal worden opgenomen in het bloed. De kans dat het ene generieke middel minder werkzaam is dan het andere, is heel klein.

Hulpstoffen

De hulpstoffen waarmee de pil is ‘opgebouwd’ kunnen wél verschillend zijn. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat u overgevoelig bent voor één van de hulpstoffen. Maar ook die kans is klein. De bedrijven gebruiken meestal hulpstoffen die weinig allergische reacties oproepen, en ook nog vaak dezelfde. De meeste allergische reacties op geneesmiddelen worden veroorzaakt door de werkzame stof zelf.