Oma's overbelast door kleinkinderen: 'Soms zitten ze huilend in de spreekkamer'

Getty Images

Steeds meer mensen zijn uitgeput door de zorg voor hun kleinkinderen, waarschuwen cardiologen. "Oppassen is alleen maar leuk, maar het moet niet ten koste gaan van je gezondheid."

Dat zegt Angela Maas, hoogleraar vrouwencardiologie het Radboudumc in Nijmegen. In haar praktijk spreekt ze steeds meer oma's met dit verhaal. "Als je boven de zestig bent, kom je in een levensfase waarin je vaker te maken krijgt met gezondheidsproblemen. Dan is het niet altijd even slim om 's ochtends vroeg achter het stuur te kruipen om een dagje te gaan zorgen voor je kleinkinderen aan de andere kant van het land." 

Inmiddels structureel

Het is maar één van de verhalen die Maas de afgelopen jaren te horen kreeg: "Tien jaar geleden was het geen onderwerp, maar tegenwoordig hoor ik er elke week wel iets over." Volgens haar laat het de verschoven verhoudingen tussen kinderen en hun ouders goed zien. Jonge ouders van nu zijn gewend om opa en oma in te schakelen. Dat gebeurt op veel plekken zelfs structureel. 

'Vanzelfsprekend'

Op zichzelf is daar niets mis mee, vindt ook de cardiologe. Veel grootouders doen het met plezier en de band met hun kleinkinderen wordt alleen maar sterker. Maar ze geven niet altijd hun grenzen aan. De kinderen zien dat niet of zijn er niet mee bezig. Ze vinden het in veel gevallen ook vanzelfsprekend dat opa en oma even kunnen bijspringen. 

Huilend in de spreekkamer

En dat leidt soms tot overbelasting en lichamelijke uitputting, zo waarschuwt Maas. "Iedereen die ouder wordt, merkt dat daar een ander tempo van leven bij hoort. Dat je misschien wat vaker een offday hebt, en tijd voor jezelf moet nemen." Maar dat lukt niet als de kleinkinderen weer op bezoek komen. Er ontstaat stress. Soms zelfs een hoge bloeddruk, wat ernstige gevolgen kan hebben. Maas: "Ik zie overbelaste oma's die soms huilend in de spreekkamer zitten. Dat kan de bedoeling toch niet zijn?"

Taak van de kinderen

Volgens de cardiologe ligt de verantwoordelijkheid vooral bij de kinderen. Zij moeten ervoor waken dat ze hun ouders overbelasten met de zorg voor hun kinderen. Bovendien zou het niet vanzelfsprekend moeten zijn dat opa en oma een taak vervullen in de opvoeding. "Er moet begrip zijn voor mensen die zeggen: ik kan het niet opbrengen. Dat betekent heus niet dat je minder van je kleinkinderen houdt."

Bron: RTL Nieuws