Stelling: ‘Geen eigen huisarts meer? Ik vrees voor mijn gezondheid!’

Er dreigt een tekort aan huisartsen. Vooral in dunbevolkte gebieden is een eigen huisarts al geen vanzelfsprekendheid meer. Wat zijn de gevolgen voor u? Reageer op de stelling.

EENS: ik vrees voor mijn gezondheid, zonder vaste huisarts

De eigen huisarts is onmisbaar. Hij weet hoe het met je gaat en wat je medische geschiedenis is. De huisarts kan beoordelen wanneer je klachten wijzen op iets ernstigs, of wanneer het waarschijnlijk over een paar dagen over zal zijn. Daarvoor moet de huisarts je goed kennen en weten hoe je reageert op pijn of ongemak. Vooral als je meerdere kwalen hebt, is een eigen huisarts belangrijk. Hij onderhoudt het contact met alle hulpverleners. Zeker als je wat ouder wordt en gebreken begint te vertonen, kun je niet zonder eigen huisarts. Tenslotte is de huisarts in Nederland de ‘poortwachter’ die beslist of je naar een medisch specialist moet of niet. Als je geen eigen huisarts meer hebt, dreigt willekeur.

ONEENS: een vaste huisarts is niet nodig

De vaste huisarts is al langer aan het verdwijnen. Zoveel nieuws is er niet onder de zon. De huisarts die dag en nacht klaar staat voor alle patiënten, is er niet meer. Sinds de komst van de Huisartsenposten krijg je in de avond en in het weekend meestal een andere huisarts. Ook overdag kun je een vervanger krijgen, wat prima is. Tegelijkertijd zijn de huisartsenpraktijken steeds beter georganiseerd. Ze werken met praktijkondersteuners, die meer tijd hebben dan de huisarts. Daar kun je bijvoorbeeld ook terecht voor een jaarlijks medisch onderzoek, wel zo fijn. Dankzij ICT zijn alle huisartsen goed op de hoogte van je dossier en je geschiedenis.

Natuurlijk is het vervelend dat huisartsen uit het vak stappen. Maar dat vraagt misschien eerder om verdere modernisering van het vak en steun aan de huisarts. Kan de gemeente bijvoorbeeld zorgdragen voor de praktijkruimte?  De Landelijke Huisartsenvereniging heeft een aantal wensen opgesteld. Goed als daar meer aandacht voor komt.

Eerst wat meer weten over deze kwestie? Lees hier meer over het verdwijnen van de eigen huisarts.

Reageer op de stelling:

Reactie toevoegen

50 Comments

Door Kitty Mosman (niet gecontroleerd) op ma, 9-5-2022 - 16:24

De afgelopen tijd meerdere huisartsen gehad. Een bezoek kost meer tijd, omdat eerdere kwalen opnieuw doorgenomen moeten worden. Daardoor wordt er nog wel eens het een en ander over het hoofd gezien.

Door Kees (niet gecontroleerd) op ma, 9-5-2022 - 11:54

Geen enkel probleem als er een goed werkend docu-systeem zou zijn!

Door Johan de Kroon (niet gecontroleerd) op zo, 8-5-2022 - 21:18

Onzin!! De problemen spelen al veel langer dan Mark Rutte in de Tweede Kamer zit. Zoals met alle problemen die de laatste tijd naar voren komt, ligt de oplossing door ter zake deskundige Kamerleden. Die zijn op dit moment niet te vinden in zowel de Eerste als de Tweede kamer. Men heeft het drukker elkaar persoonlijk aan te vallen, dan gezamenlijk naar een oplossing te zoeken.

Door Greet Staal (niet gecontroleerd) op zo, 8-5-2022 - 18:38

niet dezelfde huisarts betekent dus....... eerder doodgaan>>>>

Door Charles de Quil... (niet gecontroleerd) op zo, 8-5-2022 - 12:50

Graag een vaste huisarts. Die bekend is met de patient.

Door j de groot (niet gecontroleerd) op zo, 8-5-2022 - 10:57

de overheid heeft zoals gewoonlijk steken laten vallen bij het aantal opleidingsplaatsen. we moeten het dus onder ogen zien.onlangs had ik de weekenddokter nodig en die wist, voordat hij de deur in kwam, al wat de problemen waren en heeft adequaat geholpen

Door Bianca (niet gecontroleerd) op zo, 8-5-2022 - 10:27

Zo denk ik er ook over. Ik ben het helemaal met u eens.

Door Josina Droppert (niet gecontroleerd) op zo, 8-5-2022 - 08:20

Vaste huisarts is zeer gewenst. Tegenwoordig werken veel artsen al in een zorggroep, omdat er niet full-time gewerkt wordt. Je eigen arts kent jou en weet of je klacht ernstig is of niet, en kent ook je voorgeschiedenis over klachten en ziektes. De ander zou zich eerst moeten inlezen (via pc) en dat zegt niet alles en neemt veel te veel tijd.

Door Josina Droppert (niet gecontroleerd) op zo, 8-5-2022 - 08:18

Vaste huisarts is zeer gewenst. Tegenwoordig werken veel artsen al in een zorggroep, omdat er niet full-time gewerkt wordt. Je eigen arts kent jou en weet of je klacht ernstig is of niet, en kent ook je voorgeschiedenis over klachten en ziektes. De ander zou zich eerst moeten inlezen (via pc) en dat zegt niet alles en neemt veel te veel tijd.

Door joda (niet gecontroleerd) op za, 7-5-2022 - 23:17

Bij eigen huisarts,kweek je een band.Hij weet meestal het hele medische dossier.