'Veel onduidelijkheid over second opinion'

Drie kwart van de rugpatiënten en een derde van de prostaatkankerpatiënten overweegt een second opinion aan te vragen. Er bestaat echter nog veel onwetendheid over dat proces: veel patiënten weten niet hoe ze dat kunnen doen.

Dat blijkt uit een peiling onder 689 rugpatiënten en prostaatkankerpatiënten die samen met Best Doctors is gehouden. Van de groep prostaatkankerpatiënten die geen second opinion aanvroeg, weet 70 procent niet hoe ze dat zouden kunnen doen. Ze hebben ook geen idee of het onderdeel is van de verzekerde zorg.

Aan de andere kant blijkt uit de resultaten dat mensen, die wel een second opinion hebben aangevraagd, daar zeer tevreden over zijn. Belangrijkste redenen voor het aanvragen van een second opinion zijn: vragen naar andere behandelopties, bevestigen van de diagnose, of inwinnen van medisch advies. Rugpatiënten doen dit ook als de behandelresultaten teleurstellend zijn.

Gemiste kans

Het niet aanvragen van een tweede mening is een gemiste kans, volgens Chris Laarakker van Prostaatkankerstichting.nl. "Mensen denken vaak langer na over het kopen van een koelkast dan de keuze van een arts. Maar juist als er sprake is van meerdere behandelopties is het belangrijk de alternatieven goed af te kunnen wegen en een second opinion aan te vragen. Helaas denken veel patiënten dat zij de goede band met de behandelend arts beschadigen en dat het bespreken van een second opinion een vorm van wantrouwen zou kunnen zijn. Kanker is echter een dermate ernstige ziekte dat de meeste artsen zelf ook een second opinion zouden overwegen."

Leen Voogt, van de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten (NVVR) sluit zich daar bij aan: "Artsen vinden het aanvragen van een second opinion vaak heel normaal. Patiënten weten echter nog niet altijd dat ze er gebruik van kunnen maken binnen hun verzekeringspakket."

Geen overbodige luxe

Samen met Best Doctors organiseerden beide patiëntenorganisaties de online survey. Léon Kempeneer van Best Doctors stelt dat het aanvragen van een second opinion geen overbodige luxe is. In 27 procent van de second opinion-aanvragen die Best Doctors verzorgt wordt de diagnose herzien en in 41 procent van de gevallen werd een andere behandeling geadviseerd.
 

Trefwoorden: