10 redenen om amandelen te eten

Zo gezond zijn amandelen

Getty Images

Noten zijn gezond, één van de gezondste noten is de amandel. Ze zijn rijk aan vitamines en mineralen en zijn goed voor het hart, de hersenen en de spijsvertering. Tien redenen om dagelijks een handvol van dit superfood te nemen.

De amandel prijkt tegenwoordig bovenaan in de lijstjes van superfoods. Het is een van de gezondste noten die je kunt krijgen. Technisch gezien is een amandel geen noot, maar eerder een zaadje. Deze voedzame boomnoot, uit dezelfde familie als perziken en abrikozen, staat bekend om zijn vele voordelen voor de gezondheid. Dagelijks een handje amandelen, zo'n 24 stuks, kan helpen het 'slechte' cholesterol te verlagen en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes te verkleinen. 

Vitamine E

Ook zijn amandelen een uitstekende bron van vitamine E en mangaan. Vitamine E houdt de huid, zenuwen, spieren, rode bloedcellen en het hart gezond. Het helpt ook om hart- en vaatziekten te voorkomen. Amandelen bevatten weinig verzadigd vet en veel van de gezonde onverzadigde vetten. Kortom: amandelen kunnen niet ontbreken in het voedingspatroon van de gezondheidsfreak. Ze kunnen gegeten worden als gezonde snack of vermengd met verse groenten en fruit. Maar u kunt er ook amandelmelk of een amandelsmoothie van maken.

Dagelijks amandelen toevoegen aan uw voedingspatroon verhoogt uw 'goede' cholesterol, oftewel je HDL-cholesterol en vermindert je 'slechte' cholesterol (LDL-cholesterol). Uit een studie blijkt dat mensen die elke dag een handvol amandelen nuttigden hun LDL-cholesterol met 4,4 procent verlaagden en degenen die twee handen amandelen per dag aten zelfs met 9,4 procent.  

Bloeddruk

Amandelen hebben niet alleen een positief effect op de cholesterol, maar ook op de bloeddruk. Ze zijn rijk aan kalium en bevatten weinig natrium. Beide spelen een rol bij het reguleren van de bloeddruk.

Vezelrijk

Daarnaast zijn amandelen rijk aan vezels. Er zijn aanwijzingen dat vezelrijke voeding beschermt tegen slokdarmkanker en darmkanker. Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om een duidelijk verband aan te kunnen tonen. Wel is duidelijk dat vezels spijsverteringsklachten en problemen met de stoelgang, zoals bijvoorbeeld obstipatie, kunnen voorkomen. Het eten van amandelen geeft u ook een verzadigd en vol gevoel, dus de kans op onbedwingbare trek wordt minder. Amandelen passen dus goed in een dieet.

Diabetes

Uit onderzoek van onder meer wetenschapper Michelle Wien blijkt dat amandelen ook beschermen tegen diabetes. Voor haar onderzoek werden 65 proefpersonen met prediabetes of verminderde glucosetolerantie 16 weken lang op een dieet gezet waarbij 20 procent van de dagelijkse inname van calorieën uit amandelen bestond. Na deze periode bleek de glucoseintolerantie afgenomen.

En alsof dit nog niet genoeg was, bevatten amandelen fenylalanine, een aminozuur. U heeft het nodig om lichaamseiwit op te bouwen. Ook zet uw lichaam het om in signaalstoffen voor de hersenen.

Alle reden dus om amandelen toe te voegen aan uw dagelijkse routine, als tussendoortje, in een smoothie of vervang bij het bakken de gewone melk en bloem door amandelmelk en amandelmeel.

Auteur 
Bron 
  • WebMD