Appeldieet

Geleidelijk gewicht verliezen

Het appeldieet is afkomstig uit de Verenigde Staten en is in korte tijd erg populair geworden. Het principe is eenvoudig: Eet voor elke maaltijd een appel en u valt af!

Wat moet je doen?
De bedenkster van het appeldieet Tammi Flynn droeg één van haar cliënten op om voor elke maaltijd een appel te eten. De cliënt veranderde verder haar eetpatroon niet en verloor toch één kilogram per week. Daarna probeerde Flynn het dieet ook uit bij haar andere cliënten. In twaalf weken verloren 346 mensen samen 2700 kilo. Dat komt neer op bijna acht kilo per persoon.

Hoe werkt het?
Door het eten van de appel vermindert uw hongergevoel en daardoor eet u minder van de hoofdmaaltijd. Ook zitten appels vol vitamines en mineralen en zorgen ze voor een goede balans van uw suikerspiegel. Hierdoor krijgt u minder zin in zoete snacks of chips. Na verloop van tijd zou u zelfs verlangen naar een "appel-shot".

 

Voor wie?
Iedereen kan het appeldieet volgen, mits u natuurlijk van appels houdt. Het appeldieet is niet geschikt voor mensen die in korte tijd veel gewicht willen verliezen. Het gewichtsverlies verloopt namelijk heel geleidelijk.

 

Wat vinden deskundigen?
Het Voedingscentrum heeft zich nog niet uitgesproken over het appeldieet. Voorlichter Ineke Volkers vindt het appeldieet wel heel slim: “Een appel is een bron van vezels en vitamines en geeft een verzadigd gevoel. Daardoor eet u minder, dus ik denk wel dat het appeldieet zal werken.” Of het echt werkt is een tweede, want de ervaringen zijn wisselend.

[PAGEBREAK]

Voordelen
Een groot voordeel is dat u uw eetlust onder controle kunt houden. Hierdoor komt u minder snel in de verleiding om ongezonde tussendoortjes te eten. Ook bevatten appels antioxidanten. Dit zijn vitamines en mineralen die een positieve uitwerking op het lichaam hebben. Appels met een fellere kleur hebben meer antioxidanten dan appels met een lichtere kleur. Bijna alle antioxidanten zitten in de schil, dus eet de appel bij voorkeur met schil.

 

Daarnaast wordt beweerd dat appels het risico op Alzheimer verlagen en dat de vezels uw darmen schoonmaken. Ze zijn ook goed voor uw bloeddruk en helpen mogelijk bij het voorkomen van longkanker.

 

Nadelen
Een nadeel van het appeldieet is, dat u al gauw honderd appels per maand naar binnen moet werken. Dat is erg veel en het dieet kan daardoor snel gaan vervelen. Ook ontbreekt wetenschappelijk bewijs voor de werking van het dieet.

U kunt de appels niet vervangen door appelsap. In sap blijft maar tien procent van de beschermende werking van de antioxidanten over. 

Realiseer u wel dat veel bewegen een belangrijk onderdeel is van het appeldieet. Dus als u niet vooruit te branden bent, gaat het appeldieet u vrijwel zeker niet helpen. En dan zijn er nog uw tanden: Op de lange termijn kan het zuur van de appels uw gebit gaan aantasten. Goed en regelmatig poetsen is dus noodzakelijk.

Meer info
Wilt u meer weten over het appeldieet? In het boek 'Het appeldieet', door Tammi Flynn (ISBN 9022991431) wordt de methode uitgebreid beschreven.

Auteur