Bent u een muggenmagneet?

Waarom u altijd gestoken wordt

Sommige mensen kunnen een hele zomeravond buiten zitten zonder door ook maar één mug geprikt te worden. Anderen daarentegen hoeven dit maar vijf minuten te doen en worden al gestoken. Bent u zo iemand die altijd vol muggenbulten zit? Dit kan volgens wetenschappers een aantal oorzaken hebben.

Volgens de Amerikaanse professor Jerry Butler wordt de gevoeligheid voor muggenbeten voor 85 procent bepaald door de genen. "Eén op de tien mensen is buitengewoon aantrekkelijk voor muggen." Helemaal duidelijk is het voor de wetenschappers nog niet, maar een aantal redenen hebben ze wel kunnen ontdekken.

Concentratie cholesterol

"Mensen met hoge concentraties van steroïden of cholesterol op hun huidoppervlak trekken muggen aan", aldus Butler. Dat betekent niet dat ze op mensen jagen met een te hoog cholesterol, maar ze zijn efficiënter in het verwerken van cholesterol, de bijproducten daarvan blijven achter op het huidoppervlak.

Lichaamszuren

Muggen jagen ook op mensen die veel lichaamszuren produceren. Zoals bijvoorbeeld urinezuur. Deze stoffen kunnen muggen al van ver, maximaal 50 meter, ruiken.

Warmte en zweet

Niet alleen lichaamszuren trekken de muggen aan, ook de kooldioxide die mensen uitademen is aantrekkelijk voor muggen. Lange en grote mensen stoten meer kooldioxide uit dan kinderen en baby's en worden over het algemeen dus ook meer gestoken. Ook zwangere vrouwen stoten meer kooldioxide uit en zijn dus vaker het doelwit van muggen. Ook beweging, lichaamswarmte en zweet trekt muggen aan.

Wist u trouwens dat alleen de vrouwtjesmuggen mensen prikken? Mannetjesmuggen steken alleen planten. De vrouwtjes hebben het bloed van zoogdieren nodig voor de ontwikkeling van eieren.

Bron(nen):
Trefwoorden:

6 Comments

Door Tineke (niet gecontroleerd) op ma, 15-8-2016 - 05:01

Mijn ervaring is dat als ik bitterlemon drink niet wordt gestoken Altijd was ik een doelwit voor muggen Zeker toen ik zwanger was . Dus ik denk dat het echt helpt om bitter limoen te drinken

Door Margreet (niet gecontroleerd) op di, 2-8-2016 - 19:38

Vitamine B geprobeert, maar daar ging ik zelf van stinken. Niet fijn, maar ik werd wel minder lekker gevonden door de muggen!

Door Margreet (niet gecontroleerd) op di, 2-8-2016 - 19:36

Zelf bemerk ik geen verschil met wat ik eet. Al jaren weten de muggen mij te vinden. Ook nu ik al 10 jaar zonder suikers (of vervangers hiervan) eet. Word ik nog net zo veel gestoken en blijft de steek ook een week er jeuken!

Door fpo (niet gecontroleerd) op zo, 24-7-2016 - 15:25

De reden dat muggen bij mensen steken vanwege hun kooldioxide uitstoot, is omdat er in de uitademing van die mensen een soort zoetigheid meekomt. Je zou dan kunnen zeggen dat mensen, die veel suikers consumeren (eten en drinken), daardoor ook zoet bloed creëren en het is juist dát waar muggen heel graag op af komen. Voorheen was ik zeer geliefd bij muggen, in de periode dat ik aardig wat suikers binnen kreeg. Sinds mijn superstrakke dieet van een aantal jaren word ik bijna niet meer gestoken, terwijl anderen om mij heen plat geprikt worden.....

Door Bea Uuldriks (niet gecontroleerd) op zo, 24-7-2016 - 14:26

vitaminen b complex helpt om niet te worden geprikt

Door h.sikkema (niet gecontroleerd) op zo, 24-7-2016 - 10:57

Het zou handig zijn om te weten wat ik er aan zou kunnen doen.