Blaas- en darmproblemen hebben een grote impact op het leven van mensen met MS

Magazine Samen Leven special
Coloplast

Uit het Nationaal MS onderzoek van Coloplast blijkt dat problemen met urineren en ontlasting één van de symptomen zijn met de meeste impact op het dagelijks leven. Anja kreeg twintig jaar geleden de diagnose MS. Het duurde even voordat ze leerde hoe ze het best met de aandoening kan omgaan.

Inmiddels weet ze wat voor haar werkt. Sinds twee jaar spoelt ze ook haar darmen. "De ene week kon ik vijf dagen niet naar de wc, de week erna meerdere keren per dag. Het bepaalde mijn leven en ik wist niet meer wat te doen. Met darmspoelen kom ik nooit meer voor vervelende verrassingen te staan."

Blaas- en darmproblemen hebben een grote impact op het leven van mensen met MS

Uit het Nationaal MS onderzoek van Coloplast blijkt dat problemen met urineren en ontlasting één van de symptomen zijn met de meeste impact op het dagelijks leven. Anja kreeg twintig jaar geleden de diagnose MS. Het duurde even voordat ze leerde hoe ze het best met de aandoening kan omgaan. Inmiddels weet ze wat voor haar werkt. Sinds twee jaar spoelt ze ook haar darmen. "De ene week kon ik vijf dagen niet naar de wc, de week erna meerdere keren per dag. Het bepaalde mijn leven en ik wist niet meer wat te doen. Met darmspoelen kom ik nooit meer voor vervelende verrassingen te staan."

De relatie tussen darm- en blaasproblemen en MS

Voor 75 procent van de mensen met MS maken blaasproblemen het leven ingewikkeld. Twee van de drie mensen met MS hebben zowel blaas- als darmproblemen. Sommige mensen kunnen moeilijk plassen of verliezen juist spontaan urine. Andere moeten juist vaak plassen, maar plassen steeds maar kleine hoeveelheden. De blaas wordt aangestuurd door het centraal zenuwstelsel. MS beschadigt de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen, waardoor patiënten minder controle over hun blaas kunnen krijgen.

Hoewel darmproblemen minder vaak voorkomen dan blaasproblemen, krijgt toch een groot aantal mensen met MS te maken met uiteenlopende darmklachten, zoals verstopping of het moeilijk op kunnen houden van de ontlasting of diarree. De verstoorde informatieoverdracht tussen hersenen en darmen speelt hierbij een rol. Ook verminderde mobiliteit van MS-patiënten en bepaald medicijngebruik kunnen impact hebben op deze klachten.

Getty Images
Maak uw klachten bespreekbaar

Door de klachten te bespreken met uw zorgprofessional, kan er eerder gezocht worden naar een passende oplossing. Er zijn namelijk verschillende oplossingen die uw kwaliteit van leven weer kunnen verbeteren.

Gratis magazine met informatie over blaas- en darmproblemen bij MS

Coloplast, al 60 jaar producent van medische hulpmiddelen, heeft een magazine samengesteld over blaas- en darmproblemen bij MS. Het gratis magazine 'Blaas- en darmproblemen bij MS' geeft antwoord op de meest voorkomende vragen en mogelijke oplossingen. Ook leest u hoe andere mensen met MS omgaan met hun blaas- en darmproblemen. En leer meer over de oplossingen die hen helpen de kwaliteit van leven te verbeteren.

Auteur 
  • Commerciële redactie