Eén glaasje en dan al last?

Bij een etentje drink ik graag een glaasje wijn. Helaas krijg ik tegenwoordig al na een paar slokjes een vuurrood hoofd. Ook krijg ik na een glaasje ’s nachts vaak een soort opvliegers. Weet u de oorzaak? Ik ben een man van 68.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Er zijn twee mogelijkheden. Ten eerste zou het kunnen dat u minder van een enzym bent gaan aanmaken dat een afbraakproduct van alcohol – acetaldehyde – verder afbreekt tot azijnzuur. Acetaldehyde is een stof die vaatverwijding geeft (rood gezicht) en bijdraagt aan het gevoel van een kater. In dat geval weet ik geen andere oplossing dan (nog) minder drinken.
Maar het zou ook kunnen dat u allergisch reageert op alcohol of de bestanddelen van wijn. In dat geval kan een eenvoudig middel tegen allergie soms helpen, bijvoorbeeld cetirizine. Dat haal je gewoon bij de drogist. Ik weet niet hoe vaak dit echt helpt tegen de klacht, maar het wordt wel vaker geadviseerd. Wijn heeft ook nog andere bestanddelen dan alcohol waarop je verkeerd kunt reageren. Die zitten vaker in rode wijn. Dan zouden witte wijn of, nog 'zuiverder', wodka of jonge jenever geen problemen moeten geven. Wellicht is het interessant om het uit te proberen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!