PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Mag je een product nog eten als de houdbaarheidsdatum verstreken is?

Het verschil tussen de THT- en TGT-datum

Goede vraag! In deze rubriek gaat Plus op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: mag je een product nog eten als de houdbaarheidsdatum verstreken is?

Stel dat je een dichte verpakking gehakt in je koelkast hebt liggen. De houdbaarheidsdatum is inmiddels verstreken, maar het vlees ziet er nog goed uit. Zou jij dat gehakt nog eten? Of moet het de prullenbak in?

Als je wilt weten hoe lang iets nog houdbaar is, kijk je waarschijnlijk eerst op de verpakking. Daar staat meestal een THT- of een TGT-datum. Wat wil dat zeggen?

Ten minste houdbaar tot: langer bewaren

THT betekent ten minste houdbaar tot. Deze aanduiding vind je op etenswaren die niet zo snel bederven. Het betekent dat de fabrikant garandeert dat het product tot de genoemde datum lekker smaakt en veilig te eten is. Is de datum voorbij dan kan de smaak, geur of kleur achteruitgaan.

Na het verstrijken van de THT-datum mag je een product nog gebruiken. Zeker als het om een product gaat dat je niet in de koelkast hoeft te bewaren, zoals pasta, rijst, meel, snoep, chocola of koffie, is het langer veilig te eten dan de genoemde datum. Groente in een gesloten conservenblik is zelfs jaren na de THT-datum nog eetbaar (maar misschien niet meer zo smakelijk).

Etenswaren en dranken met een THT-datum die je wel in de koelkast bewaart, bederven sneller. Bij deze producten – denk aan kaas, yoghurt, vleeswaren, eieren, gebak – geeft de THT-datum een goede indicatie tot wanneer je het nog kunt eten of drinken.

Staat ergens een verstreken THT-datum op, gebruik dan je zintuigen om te bepalen of je het nog kunt eten. Kijk of het product er normaal uitziet en bijvoorbeeld geen rotte plekjes, schimmel of klontjes heeft. Ruikt het muf of erg sterk, dan moet het toch de prullenbak in. Proef eventueel een klein hapje. Vies? Weggooien!

Te gebruiken tot: sneller opeten

TGT staat voor te gebruiken tot. Zo’n houdbaarheidsdatum staat op producten die wel snel bederven. Bijvoorbeeld vlees en vis, voorgesneden zakjes groenten, maaltijden uit het koelvak, vers vruchtensap. Deze producten zijn eetbaar tot en met de datum die op de verpakking staat, mits de verpakking nog dicht is.

Is de TGT-datum verstreken, dan zijn deze producten niet meer veilig te eten. Zelfs niet als ze er nog smakelijk uitzien en goed ruiken. In een zakje bamigroenten, pakje kipfilet of in gehakt kunnen al een dag na de TGT-datum bacteriën groeien waar je ziek van wordt. En die zie of ruik je niet.

Staat ergens een verstreken TGT-datum op, dan moet je het product dus weggooien.

Geen datum, wat dan?

Op sommige producten staat helemaal geen houdbaarheidsdatum. Deze ontbreekt bijvoorbeeld op ongesneden groente en fruit, aardappelen, brood, zout, kauwgom, suiker, azijn en drank. Bij zulke producten moet je op basis van het uiterlijk en de geur beslissen of het nog een dagje mee kan. Ziet brood of fruit er nog goed uit, dan kun je het nog eten.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

15 Comments

Door C.W. (niet gecontroleerd) op di, 10-1-2017 - 11:43

hoe zit dat met voedingssupplementen in het algemeen met tht en tevens speciaal met omega capsules

Door Gerard (niet gecontroleerd) op ma, 9-1-2017 - 18:12

Hallo Klaas Koerts. Uit je reaktie blijkt niet duidelijk, waar je het mee eens bent. Is het wellicht mogelijk hierop nog iets nader in te gaan, zodat duidelijk wordt waar je het mee eens bent ?

Door Harry K. (niet gecontroleerd) op ma, 9-1-2017 - 16:13

We gooien zoveel voedsel weg omdat we teveel hebben en dat geldt niet alleen voor voedsel maar ook voor materiele zaken.

Door Klaas Koers (niet gecontroleerd) op ma, 9-1-2017 - 14:13

Ik ben het helemaal eens met je, Rianne en ik doe het bijna net zo en ik leef al 89 jaar!

Door Jessica (niet gecontroleerd) op ma, 9-1-2017 - 11:03

Goed artikel en ik heb nog een aanvulling.
Bij medicinale producten zoals pillen / zalfjes etc. staat een andere tekst, namelijk: niet gebruiken na datum X. Daar moet u zich dus altijd wel aan houden en niet denken, ach het kan nog wel.

Door S. Philippo (niet gecontroleerd) op ma, 9-1-2017 - 07:58

Ik mis 1 belangrijk gegeven, nl. de temperatuur van je koelkast. De mijne staat op 3 graden en ik eet rustig gehakt of filet americain 2 dagen na de uiterste houdbaarheidsdatum zonder problemen.

Door an (niet gecontroleerd) op zo, 8-1-2017 - 21:37

Het is zoals wij altijd zeggen en hier ook staat.
Rijken, kijken en proeven.
We hadden een pakje dobbelsteentjes uitbakspek een maand over de datum, het was nog in prima staat, we gooien zelden iets weg. En zo hoort het ook.

Door W.Baris (niet gecontroleerd) op zo, 8-1-2017 - 15:13

Gelezen houdbaarheid in de koelkast. Maar hoe zit het als je voor de houdbaarheidsdatum het product in de diepvries doet bij 15/20 graden onder nul. Hoe lang is het dan houdbaar?

Door c de iongh (niet gecontroleerd) op zo, 8-1-2017 - 14:58

heb net nog een heerlijk glas melk gedronken uit een fles met als houdbaarheidsdatum 31/12

Door Rianne van Galen (niet gecontroleerd) op zo, 8-1-2017 - 14:26

Ik ben een vergeter.Regelmatig zijn bij mij producten over de houdbaarheidsdatum. Ik kijk of de kleur en de geur nog goed zijn. Laatst blikje tonijn in olie van 2009.Kleur zag er nog perfect uit en de smaak was ook nog goed.Heerlijk door de sla gedaan. Er niets van gekregen. Komen mijn kinderen en kleinkinderen eten,is de eerste vraag"hoe oud is dit".Komen er gasten koop ik altijd vers. Zij krijgen niets over datum, om eventuele gevolgen te voorkomen. Vis en kip ben ik wel voorzichtig mee. Ook als het uit de vriezer komt. Ligt het te lang krijg je toch kleur verschil. Droog producten zijn helemaal over de datum. Lopen er geen beestjes in,is het nog prima te eten. Was een keer op tv programma dat de mensen veel te vlug iets weggooien, maar daar was ik al lang achter. met vriendelijke groet Rianne van Galen