Niet verkouden, toch een druppelende neus

Ik ben niet verkouden, maar er komt wel steeds een druppel helder vocht uit mijn neus. Ook als ik mijn neus snuit, komt er een klein beetje helder vocht uit. Waar komt dat vocht vandaan en wat kan ik eraan doen? Ik ben een man van 75 jaar.
Man (75)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Ik denk dat u vasomotorische rhinitis hebt. De slijmvliezen van de neus produceren vocht. Normaal verdampt dit vocht bij het inademen van lucht; daarna wordt de lucht in de longen opgewarmd, en vervolgens adem je weer vochtige lucht uit. Meestal werkt dat systeem feilloos en blijft de neus droog. Maar het werkt niet als het neusslijmvlies geprikkeld raakt (door een allergie of virus) en de vochtproductie te groot wordt, óf wanneer de inademingslucht zo koud of vochtig is dat die geen vocht meer kan opnemen. Bij u lijkt daarvan geen sprake, dus kijken we verder.

Poliep
Het vocht in de neus komt uit de bloedvaatjes van het neusslijmvlies. De vaatwanden van deze bloedvaatjes zijn heel dun; ze houden de bloedcellen ‘binnen’, maar lekken wel water met zouten en eiwitten. Als de vaatjes te veel vocht doorlaten, spreek je van vasomotorische rhinitis. De aandoening reageert waarschijnlijk goed op xylometazolinespray (Otrivin), maar komt wel erger terug als je met dit middel stopt. Soms helpen ontstekingsremmende neussprays. U moet het samen met de huisarts uitproberen. Het is sowieso een goed idee om er even naar te laten kijken; dat levert soms toch ook nog iets op, bijvoorbeeld een poliepje.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!