Oproep: onbegrijpelijk etiket op mijn medicijn

Het is een kort tekstje, maar wel heel belangrijk: de paar regels op het etiket van je medicijn. Helaas is niet altijd duidelijk wat er bedoeld wordt. We zijn op zoek naar de meest onbegrijpelijke etiketten. Ze mogen ook (onbedoeld) grappig zijn.

Ook wel eens een medicijn gekregen waarop stond…

  • … ‘zo nodig 1 tablet’ Waarom ‘zo nodig’?  Je krijgt het medicijn toch omdat je het nodig hebt, volgens de dokter?
  • ...1-2x per dag’. Dat lijkt wel een wiskundige formule! ‘1 min 2 keer per dag’ – wat zouden ze bedoelen?
  • ...‘kan het reactievermogen verminderen’. Wat bedoelen ze – reageer je dan nergens meer op?  Of mag je niet meer autorijden? 
  • …‘voor gebruik omzwenken’ op een oogdruppelflesje. Wat moet je omzwenken – het hoofd, de ogen of het flesje?
  • …‘granules’. Wat zijn dat?

Het is voor apothekers en assistenten best een uitdaging om heldere uitleg te geven op zo’n klein etiket. Niet gek dat de tekst soms onbegrijpelijk wordt. Onderzoekers hebben een handleiding geschreven voor apothekers om duidelijkere teksten te tikken. Deze is hier te vinden.

Oproep

Veel apothekers doen dus hun best om begrijpelijkere etiketten te maken. Maar er blijven vreemde teksten opduiken. Heeft u een onduidelijke, bijzondere of gekke etikettekst? De redactie is op zoek naar deze etiketten. Maak een foto met uw mobiel en stuur ze op onder vermelding van ‘etiket’ naar gezondheid@plusmagazine.nl. U kunt ook de etikettekst overschrijven.

De leukste verzamelen we voor een artikel op plusonline en misschien ook voor Plus Magazine. Natuurlijk zonder namen of andere persoonlijke gegevens. We zijn benieuwd!