Perfectionisme: hinderlijk of positieve eigenschap?

Van volmaaktheid naar tevredenheid

Het streven naar volmaaktheid, daar is niets mis mee zou u denken. Toch wordt perfectionisme vaak als een negatieve eigenschap gezien. Hoe kunt u uw perfectionisme optimaal benutten? En hoe zorgt u ervoor dat u geen onmogelijke eisen aan uzelf stelt?

Perfectionisten zijn vaak mensen die onzeker zijn. Gedachten als 'ik kan dit niet' en 'zij is veel leuker dan ik' zijn een perfectionist meestal niet vreemd. Piekeren, hoofdpijn en slapeloze nachten komen daar nog eens bij.

Verschillende soorten
Er zijn verschillende soorten perfectionisme: prestatie perfectionisme, sociaal perfectionisme, uiterlijk perfectionisme, emotioneel perfectionisme en moralistisch perfectionisme. Al deze vormen hebben ook een extreme variant.

Prestatie perfectionisme
U wilt ergens voor slagen en succesvol zijn.

Extreme variant: Een ander iets misgunnen en uw succes boven alles plaatsen.

Sociaal perfectionisme
U wilt aardig gevonden worden en bent bang dat anderen u niet aardig zullen vinden als ze uw tekortkomingen zien.

Extreme variant: U draagt een masker zodra u de deur uitgaat en verbergt zo uw ware gevoelens. U bent compleet van de kaart als iemand iets lelijks tegen u zegt.

Uiterlijk perfectionisme
U wilt knap gevonden worden. Hierdoor besteedt u veel aandacht aan uw uiterlijk.

Extreme variant: U stelt absurd hoge eisen aan uw uiterlijk. Dit kan bijvoorbeeld uitmonden in een eetstoornis of sociale stoornis.

Emotioneel perfectionisme
U wilt als een echte levensgenieter overkomen.

Extreme variant: U mag nooit somber zijn, niet huilen wanneer er iets ergs voorvalt en voelt u schuldig als u zich ongelukkig voelt.

Moralistisch perfectionisme
Iets denken of doen waarvan u denkt dat het niet hoort, kunt u zichzelf maar moeilijk vergeven.

Extreme variant: U straft uzelf wanneer u iets denkt of doet dat u niet gepast vindt (bijvoorbeeld door uzelf te snijden, niet te eten of door uzelf niets leuks te gunnen).Obsessief perfectionisme
Er is niets mis met iets goed willen doen of goed willen zijn, maar houd altijd in uw achterhoofd dat volmaaktheid niet bestaat. Slaapt u slecht? Piekert u veel? Bent u nooit tevreden? Deze tips helpen u uw perfectionisme in te dammen!

  • Stel uw verwachtingen bij en bedenk dat niemand perfect is. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten.
  • Falen bestaat niet! U kunt hoogstens fouten maken waar u van kunt leren, zodat u het de volgende keer wel goed doet.
  • Stap uit de vicieuze cirkel van negatieve gedachten als 'dit lukt mij nooit' en zet ze om in positieve gedachten als 'het lijkt me leuk als dit mij lukt'.
  • Hecht niet te veel waarde aan de mening van anderen. Vaak wilt u aan een bepaald verwachtingspatroon voldoen, terwijl u degene bent die dat patroon 'bedacht' heeft.
  • Bedenk hoe uw leven zou zijn zonder al dat piekeren. Het gaat erom dat u gelukkig bent met het leven dat u heeft. Wees tevreden met hetgeen u al wel bereikt hebt.
  • Richt u niet langer op problemen maar op kansen en mogelijkheden. Het werkt simpelweg verlammend als je alles als een wedstrijd ziet en dus altijd wilt winnen. Soms is verliezen kiezen voor uw eigen rust.

Perfectionistische talenten
Perfectionisme hoeft helemaal geen slechte eigenschap te zijn. Het kan juist een drijfveer zijn om te doen wat u altijd al hebt willen doen. Het zorgt ervoor dat u uitdagingen aangaat en kansen aangrijpt om uzelf beter, slimmer of knapper te maken.

Zolang u geen onrealistisch verwachtingspatroon hebt, maar doelen stelt die bij u als persoon passen, kan perfectionisme juist een geweldig mooie karaktereigenschap zijn.

Het is de kunst uw pluspunten te behouden en de negatieve aspecten van uw perfectionisme te verminderen. Laat de zorgen en angsten van uw schouders afglijden. Zo wordt perfectionisme ineens een lust in plaats van een last.

1 Reactie

Door Jorita (niet gecontroleerd) op ma, 13-11-2017 - 00:15

Goed artikel en onderbouwd uitgelegd.
Dank je wel