Stelling: ‘Liever extra BTW op frisdrank, dan op appels en tomaten.’

Het RIVM heeft een rapport uitgebracht met adviezen die leiden tot gezondere leefgewoontes voor de hele bevolking. Een van de adviezen is om de BTW op suikerbommen te verhogen (zoals frisdrank) en die op groente en fruit te verlagen. Zo wordt een gezondere keuze een voordeligere keuze. Bent u het daarmee eens of oneens?

Eens

Het RIVM-rapport schrijft dat experts adviseren om ongezonde voeding duurder te maken en gezonde voeding goedkoper. ‘Concreet stellen zij een btw-vrijstelling voor Schijf van Vijf producten, een suikertaks, true pricing en extra belasting op ultra-bewerkt voedsel voor', aldus het rapport. Prijsmaatregelen werken en dat is goed aangetoond in onderzoek, volgens de experts. Mensen gaan duidelijk minder suiker eten en meer groente en fruit, als dat goedkoper is. Het gekke is dat ondanks deze feiten er geen prijsmaatregelen in het Nationaal Preventieakkoord staan. Dat is het plan van de overheid en andere organisaties, dat ons gezonder moet laten leven, zodat we minder vaak ziek worden. Hoog tijd dus voor een prijsmaatregel, want het stimuleert pas echt om gezondere keuzes te maken.

 

Oneens

Mensen mogen zelf beslissen wat zij willen eten of drinken, dat is niet de taak van de overheid. Natuurlijk is het goed, als iedereen weet wat gezond is en wat niet. Daar kun je voorlichting over geven. Maar een prijsmaatregel gaat te ver. Gezond leven is geen verplichting. Het geeft ook ongelijkheid, want mensen met een kleine portemonnee zouden hiermee geen verjaardag met taart, cola en chips meer kunnen vieren. De accijnzen op tabak en drank hebben ook niet veel invloed gehad op de volksgezondheid en vooral de schatkist gespekt. En daarbij: in dit rapport staat ook nog dat de verkoop van alcohol naar alleen de slijterijen zou moeten. Dat is al helemaal de betutteling ten top.

Wat vindt u?

Reageer op de stelling: