PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Zijn E-nummers gevaarlijk?

Verzamelnaam voor door de EU goedgekeurde stoffen

E-nummers prijkten al steeds minder op de ingrediëntenlijsten van voedingsmiddelen, maar ze gaan er meer en meer uit verdwijnen. Tenminste, als de trend doorzet. Waarom kiezen fabrikanten daarvoor? Zijn E-nummers zo gevaarlijk?

E-nummers is de verzamelnaam voor hulpstoffen die fabrikanten toevoegen aan voedingsmiddelen. Ze maken bijvoorbeeld een product hiermee langer houdbaar, doen iets aan de kleur, geur of smaak of binden vloeistoffen. Denk aan kleur-, geur en smaakstoffen, maar ook aan antioxidanten, glansmiddelen, antischuimmiddelen en tal van andere oplossingen die bedacht zijn om voedingsmiddelen er (langer) beter uit te laten zien en te laten smaken.

E = Goedgekeurd

Alleen door de Europese Unie goedgekeurde stoffen mogen toegevoegd worden aan ons eten, daar komt de E (van Europa) vandaan. Om het een beetje overzichtelijk te houden – er zijn echt honderden stofjes – hebben ze allemaal een nummer gekregen. Zo hebben alle kleurstoffen een E-nummer tussen de 100 en 180 en alle smaakversterkers een nummer tussen de 620 en 650.

Een stof krijgt pas zo’n E-nummer als is vastgesteld dat deze geen bijwerkingen heeft en dat het gebruik geen risico met zich meebrengt. E-nummers zijn misschien wel de best wetenschappelijk onderzochte stoffen in onze voeding. Het E-nummer zou dus moeten functioneren als een geruststelling.

Van E naar chemische naam

Het tegendeel is echter gebeurd. Een E-nummer is in de volksmond veel meer een waarschuwing geworden dat er met het product geknutseld is. En dat is wel wat overdreven, want heel veel stoffen die als E-nummer gebruikt worden, gebruik je zelf ook in de keuken. Denk aan citroensap dat je over een geschilde appel of een witlofsalade druppelt om bruinkleuren tegen te gaan. Of mosterd waarmee je een dressing bindt. Dat soort nuttige toepassingen zijn prima.

Het is een ander verhaal als fabrikanten producten oppimpen met veel E-nummers. Echte E-bommen zijn sterk bewerkte producten als pakjes en zakjes saus of soep waar je alleen maar wat water bij hoeft te doen. Of wat dacht je van een bakje huzarensalade met een overdosis aan hulpstoffen om het smakelijk en superlang houdbaar te krijgen.

Clean Labeling

Omdat E-nummers zo’n slechte naam kregen, zijn fabrikanten de laatste jaren meer en meer de stofnamen op de verpakking gaan vermelden. De nummers zie je bijna nooit meer staan. Een fabrikant zet dan 'citroenzuur' op het etiket in plaats van E330. Of wat nu meer en meer gebeurt: fabrikanten vervangen het E-nummer door een alternatief. Zo is gistextract een prima vervanging van E621 (glutamaat). Gistextract bevat namelijk van nature een relatief hoge concentratie glutamaat.

Indianenverhalen

In principe zijn producten waarin de hulpstoffen gebruikt zijn veilig. Maar er zijn wel horrorverhalen over E-nummers die steeds weer de kop op steken: je wordt er ziek of dik van, je kunt er allergisch voor zijn, kinderen worden er hyper van. Je zou er bang van worden, maar bewezen is het allemaal niet. De meeste verhalen vallen in de categorie 'indianenverhalen'.

Bedenk dat door heel veel van die hulpstoffen voedsel enorm is verbeterd, bijvoorbeeld qua houdbaarheid, emulsie of uiterlijk. Maar soms zit er een kern van waarheid in alle verhalen. Er is bijvoorbeeld wel bewijs dat bepaalde combinaties van E-nummers niet gezond zijn. Het is ook mogelijk dat je overgevoelig bent voor een E-nummer, net zoals je overgevoelig kunt zijn voor gluten of koemelk. Dan is het zaak om de etiketten goed te lezen en producten te mijden waarin dat E-nummer voorkomt. Voor dit soort mensen is clean labeling echt erg lastig.

Terug naar puur

Bij een normaal voedingspatroon krijg je overigens niet te veel E-nummers binnen. Alleen wie veel dieetproducten (met zoetstoffen) of kant-en-klaar-producten (met veel hulpstoffen) eet, kan bovengemiddeld veel E-nummers binnenkrijgen. Maar ook dan zijn de risico’s nog minimaal.

Toch gaan fabrikanten er nu langzaam toe over om de E-hulpstoffen helemaal uit de producten te halen. Waarom? Omdat er een roep is om eerlijk eten. Vooral puur en ambachtelijk zijn 'hot'. De vraag is natuurlijk wat we ervoor terugkrijgen?

Reactie toevoegen

13 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 4-1-2017 - 20:08

Wordt u ook betaald door de fabrikanten. Bijna gestikt bij de chinees. Ja zij men in het ziekenhuis.e621. Als kinderen prengels eten kunnen ze moeilijk stoppen met eten. Zo verslavend makend is deze troep.(Daarna na gaan ze stuiten, ze worden heel druk. ) Enzovoort.
Tik maar eens e621 op Google. Dan leest u ook de verwoestende werking.

Door John Janssen (niet gecontroleerd) op vr, 30-12-2016 - 00:55

Tja, zijn e nummers gevaarlijk?
Als je 1 product per dag gebruikt zal het niets uitrichten want de e nummers in een product zijn goed gekeurd.
MAAR!: ontbijt: bijv. ontbijtkoek, div. e nummers, boter zitten heel vaak e nummers in.
Bij de koffie, koekje, e nummers.
Middag eten , beleg, boter, brood diverse e nummers.
Smiddags wat bij de koffie, e nummers.
Avondeten: barst van de e nummers.
Is dan op 1 dag niet een klein beetje meer maar veeeeel e nummers.
In sommige producten zitten meer dan 15!!! e nummers, dat is in 1 ding.
Weet je dan wat je op 1 dag binnen krijgt?
Heel veel slechte stoffen.
30 jaar geleden ook gehoord over zoveel sterfgevallen met onduidelijke oorzaak zoals nu?
Hoeveel mensen zijn er niet die nu allergisch zijn voor bijv. tarwe?
Ik zelf heb het stempel gekregen van reumapatiënt.
Nu blijk ik gewoon allergisch te zijn voor scherpe kruiden en tomaten en paprika.
Het moderne eten (fabrieks voedsel) breekt je immuunsysteem af en dan krijg je allergische problemen.
Artsen staan er niet voor open want daar kunnen ze niet op verdienen

Door Frea Plantinga op za, 24-12-2016 - 21:59

Inderdaad zijn de mensen die gereageerd hebben aardig op de hoogte van de waarheid omtrent E-nummers. In feite is alles wat chemisch is, niet gunstig voor het lichaam. Het lichaam is een levend organisme en heeft daarom ook levend voedsel nodig, zoals rauwkost, fruit, zaden, noten e.d. Het is dan ook niet verwonderlijk als wakkere mensen kijken naar wat het effect kan zijn als je chemische troep binnen krijgt en dat ze willen protesteren tegen de enorme opmars van die rommel. Want laten we eerlijk zijn: er is zó veel voedsel in de handel, dat er heel veel van wordt weggegooid uit nonchalence. In tijden van echte honger halen mensen dat niet in hun hoofd om voedsel weg te gooien, ze eten zoveel mogelijk alles op. En als er geen restanten zijn, dan kan er ook niks beschimmelen of bederven. Dus als iedereen dagelijks boodschappen in huis haalt voor die dag, of hooguit twee dagen, en in totale verse vorm, zonder enige bewerkingen eraan, moet je eens opletten hoe gezond iedereen dan wordt! Dankzij het uitblijven van deze chemische rotzooi!

Door Hans Houben (niet gecontroleerd) op za, 24-12-2016 - 17:56

Dag Joke,

Ik ben het volkomen met je eens. Vaak neem ik het boekje mee naar de winkel en laat veel "lekkere" dingen voor wat het is als ik de vele rode en oranje E-nummers lees, of de benamingen ervan, want steeds meer fabrikanten vermelden geen E-nummers meer. Ik wist niet dat Corinne het er zo slecht heeft afgebracht, van mij krijgt ze een gouden medaille.

Met vriendelijke groet.

Door Joke Herreijgers (niet gecontroleerd) op za, 24-12-2016 - 09:48

Iedereen moet zelf weten wat hij/zij eet, maar de e-nummers zijn heel erg grondig getest, en ze veroorzaken GEEN kanker. Er zit GEEN rattengif in ons voedsel en als je klachten verdwijnen na het schrappen van al die e-nummers is dat gewoon een placebo-effect. Mensen verkondigen zoveel onzin op het internet.En smaakversterker E621 is een volkomen natuurlijke verbinding, het zit zelfs in moedermelk, van nature!!!!! En in tomaten, parmezaanse kaas, aardappelen, paddenstoelen en andere groente en fruit. Allemaal natuurlijk!!! Ik vind alleen als het in grote hoeveelheden toegevoegd wordt aan produkten dat het de smaak verpest. Maar het is echt niet schadelijk.

Door jaspersecpj@hot... (niet gecontroleerd) op vr, 23-12-2016 - 13:05

E.nummers zitten overal in. E.471 zit in brood in koekjes gebak en in ijs alleen in ijs staat er dan melkpoeder en daar zit ook E.471 in. En dan ook de kleurstoffen wat vaak voorkomt bij medicijnen. Als ik boodschappen moet doen ben ik de helft van de tijd kwijt om te kijken wat er in zit. Als ik dat niet doe dan krijg ik zo erge maagpijnen en benauwd dan kan de rest van de dag niets meer eten.

Door Frea Plantinga op vr, 23-12-2016 - 12:12

Zolang alle onderzoeken alleen maar door de fabrikanten zelf worden uitgevoerd, kan je er donder op zeggen dat de uitslagen van die onderzoeken onder hevige controle staan, en vooral verstookt is van werkelijke informatie. Die werkelijke info is namelijk niet goed voor hun portemonnee. Helaas vertikt onze poverheid het om dit soort criminele praktijken aan te pakken en alle fabrikanten te verplichten echt neutrale onderzoekers in te schakelen voor het testen van de producten. Ja, we hebben een regering die niet meer achter het welzijn van de burgers staat. het staat nu nog uitsluitend achter de fabrikanten en de business wereld. Dat levert de staat immers ook enorm veel op, hè. Dit gebeurt al decennia lang, over de hele wereld hebben we nu alleen nog maar verknipte figuren die zich politici noemen......

Door Bert (niet gecontroleerd) op vr, 23-12-2016 - 11:06

Het is wel erg simpel gesteld dat E330 gelijk is aan citroen. Waarom is een E nummer aangevraagd als er gewoon citroen gebruikt is.
Het is duidelijk dat chemisch citroen niet gelijk is aan sap van citroenen. Chemisch, het lijkt op een natuurlijke stof, het doet wat men wil en dat is het.
Alle toeslag stoffen worden door de fabrikanten "getest" de EU knikt braaf. Weet u van SJOEMELEN, dat is wat gebeurt. U schrijft zelf al dat fabrikanten het schimmig gaan maken door namen te noemen. Schimmig maken de consument weet het dan niet meer.
Door al het gepruts aan ons voedsel wordt heel veel voedsel verprutst! De gezondheidszorg wordt steeds duurder, let wel de fabrikanten betalen daar niet aan mee.

Door van As (niet gecontroleerd) op vr, 23-12-2016 - 09:20

Ben het niet eens met uw verhaal dat e nummers en reacties indianenverhalen zijn. Er zijn vast mensen die geen last hebben.
Het wijzigen van de E nrs in stofnamen ben ik helemaal niet blij mee. De stof heeft daardoor verschillende namen. Net hoe het de fabrikant uitkomt.
Ik moet echt elke verpakking controleren. Elke keer weer. Want zomaar opeens veranderd er weer wat. Ik heb een hele vervelende allergie voor histamine. Bij verkeerde producten of e nrs is het feest in mijn lijf en zit ik met een groot probleem.
Wat mij opvalt zijn vaak de goedkopere producten. Daar zitten nog veel meer e nrs in.

En dat er steeds meer mensen ongeneeslijk ziek worden. Zal mij niet verbazen dat ze zichzelf vergiftigen door de e nrs in de producten.

Door JHF van der Donk (niet gecontroleerd) op vr, 23-12-2016 - 00:06

Geen wonder dat de meeste mensen overlijden aan kanker , met al die E-nummers je weet niet wat voor rommel erin zit en niemand doet er wat aan. Allemaal geld kwesties.