Zweten voor uw gezondheid

Naar de sauna

Geen bezoek aan een kuuroord is compleet zonder even lekker uit te zweten in de sauna. In de warme saunacabine kan uw lichaamstemperatuur oplopen tot wel 39 graden Celsius.

Het is dus eigenlijk net alsof u een flinke koorts heeft. Om de overtollige warmte kwijt te raken, begint uw lichaam zweet te produceren. Het voordeel is dat zo niet alleen warmte maar ook afvalstoffen worden afgevoerd. Bovendien worden diverse lichaamsfuncties gestimuleerd.

Saunawarmte

Uw hart gaat bijvoorbeeld sneller kloppen, alsof u aan een flinke wandeling bezig bent. Dat is niet alleen goed voor de werking van uw hart, maar zorgt ook voor een betere doorbloeding van uw hele lichaam. Daarnaast werkt de saunawarmte ontspannend op uw geest en op uw spieren en gewrichten.

Warm en koud

In de saunacabine wordt de warmte indirect via de lucht aan uw lichaam doorgegeven bij een temperatuur van zo’n zeventig tot honderd graden Celsius. Doordat de luchtvochtigheid zeer laag is, is die extreme warmte redelijk goed te verdragen: het zweet verdampt dan makkelijker. Door af en toe wat water op de stenen van de saunakachel te gieten, creëert u een stoomstoot die op uw huid neerslaat en het zweten bevordert. Doordat uw lichaam flink heet wordt, is afkoelen een essentieel onderdeel van het saunaritueel.

Vanuit de warme cabine koelt u af in de frisse buitenlucht en met een duik in koud water. De afkoeling werkt verfrissend en heeft een stimulerende werking op belangrijke hormoonorganen. De afwisseling van transpiratie met afkoelen zorgt bovendien voor een grondige reiniging van de huid. Daarbij wordt tevens de celvernieuwing gestimuleerd. Een gezonde huid begint dus met een bezoekje aan de sauna.

Een milder klimaat

Naast de originele Finse sauna, vindt u in veel sauna’s en thermen tegenwoordig ook een infraroodcabine. Het verschil met de ‘gewone’ sauna is dat uw lichaam direct wordt verwarmd door infraroodstralen. Er heerst een normale luchtvochtigheid en een temperatuur van ‘slechts’ veertig tot zestig graden Celsius. Door het mildere klimaat is het er makkelijker uit te houden dan in een Finse sauna. Bovendien raakt uw lichaam de overtollige warmte gemakkelijker kwijt. Een afkoelingsfase is daardoor overbodig.

Meer weerstand, minder stress

De sauna is goed voor bijna iedereen. Alleen voor baby’s is het verboden terrein, want zij zijn nog niet in staat om hun eigen lichaamstemperatuur goed te regelen. Daarnaast doen zwangeren en mensen met suikerziekte of een hoge bloeddruk er goed aan zich vóór een saunabezoek te laten adviseren door hun huisarts. Verder kan ieder gezond mens genieten van de ontspannende werking van de sauna. Eén keer in de week even puffen en u verhoogt uw natuurlijke weerstand aanzienlijk. Mensen die regelmatig een sauna bezoeken, hebben daardoor minder last van verkoudheden. Frequent saunabaden is tevens aan te raden voor sporters, mensen die onder spanning staan of iemand met pijnlijke spieren en gewrichten. De sauna ontspant vermoeide spieren, voert afvalstoffen af en verlicht stress en spanning.

Wat doet de sauna met u?

  • Verhoogt de natuurlijke weerstand
  • Verzacht en ontspant vermoeide spieren
  • Verlicht stress en ontspanning
  • Verhoogt de stofwisseling
  • Verbetert de circulatie
  • Ververst de vochtreserves
  • Bevordert het herstelproces en het vrijkomen van natuurlijke pijnstillers
Bron(nen):
Trefwoorden: