Bietjes schillen zonder rode handen

Getty Images

Last van hardnekkige rode vlekken op je handen na het snijden van bietjes? Nergens voor nodig, want er is een simpele oplossing die iedereen in het keukenkastje heeft staan. Wedden?

Nederlandse rode bieten zijn gelukkig het hele jaar verkrijgbaar, maar van juli tot en met oktober is het oorspronkelijke seizoen en zijn ze op hun allerlekkerst. De groente is enorm veelzijdig: je kunt ze natuurlijk rauw of in een salade eten, maar probeer er ook eens iets anders mee. Bietenchips, bietensoep of bietencarpaccio bijvoorbeeld. Eigenlijk kent deze sympathieke rode knol maar één nadeel: je krijgt van die lelijke rode vlekken op je handen bij het snijden. Het snijden van rode kool geeft trouwens hetzelfde effect.

Olijfolie

Gelukkig bestaat er een makkelijke keukentruc om deze vlekken tegen te gaan. Wanneer je voor hte schillen en/of snijden van de bietjes je handen insmeert met olijfolie, kun je het rood na het karwei zo met een tissue wegvegen (of gewoon even je handen wassen met water en zeep, dat werkt ook). Bijkomend voordeel: je krijgt er ook nog eens lekker zachte handen van.

Andere oplossingen

Ook een rauwe aardappel schijnt te werken om de rode bieten vlekken te verwijderen. Snijd een rauwe aardappel doormidden, dip hem eventueel in wat zout of suiker (voor het schurende effect), en wrijf je handen ermee schoon onder stromend kraanwater. Ook kun je altijd nog de welbekende truc met citroensap gebruiken. Doe dit alleen niet als je open wondjes op je handen hebt; dit gaat bijten door het citroenzuur. In de video hieronder zie je hoe je de vlekken met citroen verwijdert.

Auteur