De heilzame werking van kruiden

Basilicum, munt, peterselie en rozemarijn

Getty Images

Verse kruiden zijn een prima alternatief voor zout in een maaltijd. Dille doet het bijvoorbeeld heel goed bij vis en met een paar blaadjes basilicum wordt iedere pasta een ware traktatie. Maar wist u dat u met kruiden ook uw gezondheid een handje kunt helpen? Het bevorderen van de spijsvertering of het onderdrukken van hoest. Alles is mogelijk, als u de juiste kruiden kiest.

Basilicum Bieslook
Citroenmelisse Dille
Koriander Munt
Peterselie Rozemarijn
Salie Tijm

Basilicum
Typisch mediterraan. Dat is hoe u basilicum het best kunt omschrijven. Een combinatie van de frisheid van citroen en de verfijnde smaak van jasmijn. Het kruid komt het beste tot zijn recht in Zuid-Europese (tomaten)gerechten zoals pizza en pasta, of bij salades, gestoomde groenten en vis.

Basilicum bevordert de eetlust en stimuleert de spijsvertering. Ook tegen maagkrampen en oprispingen werken de oliën in basilicum heel goed. Het kruid werkt namelijk ook bacteriedodend en kan om die reden ook uitwendig gebruikt worden bij bijvoorbeeld insectenbeten of acne. Tot slot heeft basilicum ook een opbeurende kracht.

Bieslook
Bieslook is familie van de ui, prei, knoflook en sjalot en heeft een pittige smaak. Vooral bij verse eieren, salades, soepen en sauzen is bieslook lekker, maar het wordt ook gebruikt bij verse kaas, gegrilde vis en vleesschotels.

Ook bieslook bevordert de spijsvertering, wekt de eetlust op en heeft een positieve invloed op maagklachten. Bij een kater kan het kruid enigszins verlichting bieden. Daarnaast zit bieslook vol met antioxidanten.

Citroenmelisse
De naam zegt het eigenlijk al: citroenmelisse wordt gekenmerkt door een frisse citroensmaak. De bladeren van de citroenmelisse kunnen in vele gerechten worden gebruikt: salades, sauzen en kip- en visgerechten. Van citroenmelisse wordt ook vaak thee gezet.

Citroenmelisse heeft een kalmerende werking. Het verzacht hoofdpijn en misselijkheid. Daarnaast helpt het soms sombere buien te verdrijven. Bij patiënten met dementie lijkt het kruid het geheugen te helpen en het dementieproces te vertragen.

Dille
De smaak van dille is wat complex. Hij lijkt in eerste instantie zoet en anijsachtig, maar uiteindelijk neemt het zoute de overhand. Dille gaat heel goed samen met zure smaken als citroen en azijn en past ook uitstekend bij vis- en vleesgerechten met een sterke smaak.

Dille bevordert de spijsvertering en eetlust. Daarnaast werkt het kruid slijmoplossend en krampstillend. Het vermindert de hik, buikpijn, slapeloosheid en winderigheid.

Koriander
U bent er dol op of u verafschuwt het. Bij koriander lijkt er geen middenweg. De smaak is typisch, fris, anijsachtig met houtige nuances en enigszins bitterzoet. Het kruid wordt veel gebruikt in de Indiase, Marokkaanse en Thaise keuken.

Volgens de overlevering bevordert koriander de ‘onsterfelijkheid’. Het bevat veel vitaminen en mineralen, dus eigenlijk is dat helemaal nog niet zo heel gek. Daarnaast is het kruid nuttig bij lichte maag- en darmklachten en voorkomt het een opgeblazen gevoel.

Munt
Munt is er in vele soorten. Het aroma is typisch: pittig en tegelijkertijd verfrissend. Pepermunt is door het hoge mentholgehalte waarschijnlijk de meest uitgesproken variant. Munt doet het goed bij zwel groente, als fruitgerechten. Natuurlijk is het kruid ook niet te versmaden in een verse muntthee of mojito.

Tandpasta's bevatten niet voor niets zo vaak munt: het is niet alleen verfrissend, maar er wordt ook beweerd dat uw tanden er witter van worden. Munt is ook goed voor de spijsvertering en zorgt voor een frisse geest en een heldere stem. Het inademen van de oliën uit munt gaat bovendien de misselijkheid tegen en verbetert de concentratie.

Peterselie
De frisse, hartige smaak maakt peterselie onmisbaar in de keuken. Net als koriander heeft het kruid enigszins houtige nuances. Peterselie is heel geschikt om met andere kruiden te mengen. Het wordt vaak gebruikt als garnering, maar u kunt peterselie ook goed in allerlei gerechten verwerken.

Peterselie bevat ontzettend veel vitamine C en mineralen. Daarnaast stimuleert het kruid ook de spijsvertering: het helpt bij verteren en voorkomt winderigheid. Peterselie werkt ook vochtafdrijvend en kan huidveroudering tegengaan.

Rozemarijn
Rozemarijn komt u niet alleen tegen in de keuken, maar ook in badkamerproducten. Het heeft een eucalyptusachtige zoete smaak en geur. Klassiek wordt rozemarijn gebruik bij aardappels uit de oven, lamsvlees en geitenkaas. Ook in zoete gerechten komt het kruid prima tot zijn recht.

Bij verkoudheid en griep zorgt rozemarijn er voor dat afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Rozemarijn bevordert ook de bloeddoorstroming. Volgens de oude Grieken en Romeinen is het kruid ook een middel voor de versterking van het geheugen.

Salie
Ook salie heeft een eucalyptussmaak, maar is in een iets ruiger kruid. Verse salie heeft een vleugje citroen, maar bij drogen gaat dit verloren. Salie werkt heel goed samen met varkensvlees, kalfsvlees, gevogelte en soepen en is ook heel lekker bij pompoen, groene groenten of in kaassaus.

Het kruid is een uitstekend middel tegen opvliegers en overmatig transpireren. Bij verkoudheid of een kriebel in de keel kan salie ook verlichting bieden.

Tijm
De uitgesproken smaak van tijm, pittig-zoet, is typisch mediterraan. Het is een veelgebruikt kruid bij groente, vis, vlees en sauzen. Vooral bij gestoofd vlees en bonengerechten, maar ook in zoete gerechten komt tijm goed tot zijn recht.

Tijm bevat thymol, een stof die goed is voor de luchtwegen. Het onderdrukt hoest en werkt slijmoplossend. Vroeger werd tijm wel eens het antibioticum van de armen genoemd, vanwege zijn schimmel- en bacteriedodende werking.

Bron 
  • Goed Gevoel
  • Groenten Fruit Bureau