Wat is de pH -waarde van appels en aardappels?

Sommige eet- en dieetprincipes gaan er vanuit dat ons lichaam reageert op de verschillende zuurtegraden in onze voeding, de zogenoemde pH-waarde van het eten. Maar welke voedingsmiddelen zijn nu eigenlijk zuur en welke basisch? Een overzicht van de pH-waardes in groenten en fruit.
- Wageningen University
- Food-Info
De basis van onder andere het alkalisch dieet is dat het organisme anders reageert op voedsel met verschillende zuurtegraden. Het gaat daarbij om de zogenoemde pH-waarde, die aangeeft wat de activiteit van waterstofionen is in een waterige oplossing. Hoe lager de waarde, hoe zuurder de oplossing. Een waarde van 7 is neutraal, van 0-6 zuur, van 8-14 basisch of alkalisch.
Overzicht
Hieronder zijn de gemiddelde waarden weergegeven van de zuurgraad (pH) van een aantal veel gegeten producten.
Groenten | pH-waarde |
Aardappelen | 6.1 |
Artisjok | 5.6 |
Asperges | 4 - 6 |
Aubergine | 4.5 - 5.3 |
Augurk op zuur | 3.2 - 3.5 |
Bieslook | 5.2 - 6.1 |
Bloemkool | 5.6 |
Bonen, spercie | 4.6 |
Bonen, lima | 6.5 |
Bonen, kidney | 5.4 - 6 |
Bieten | 4.9 - 5.6 |
Champignons (gebakken) | 6.2 |
Courgette (gekookt) | 5.8 - 6.1 |
Doperwten | 5.8 - 7.0 |
Komkommer | 5.1 – 5.7 |
Kool, boeren | 6.4 – 6.8 |
Kool, groene | 5.4 - 6.9 |
Kool, witte | 6.2 |
Kool, rode | 5.4 - 6.0 |
Kool, savooie | 6.3 |
Koolrabi (gekookt) | 5.7 - 5.8 |
Linzen (gekookt) | 6.3 - 6.8 |
Maïs | 6.0 - 7.5 |
Maïspap | 6.0 |
Mierikswortel | 5.4 |
Okra (gebakken) | 5.5 - 6.4 |
Olijven (groene) | 3.6 - 3.8 |
Pastinaak | 5.3 |
Peper, Spaanse | 4.6 - 4.9 |
Peterselie | 5.7 - 6.0 |
Pompoen, geel | 5.8 - 6.0 |
Pompoen, wit | 5.5 - 5.7 |
Prei | 5.5 - 6.0 |
Rabarber | 3.1 - 3.4 |
Radijs (rode) | 5.8 - 6.5 |
Radijs (witte) | 5.5 - 5.7 |
Selderij | 5.7 - 6.0 |
Sla | 5.8 - 6.0 |
Spinazie, gekookt | 6.6 - 7.2 |
Spinazie, ingevroren | 6.3 - 6.5 |
Spruitjes | 6.0 - 6.3 |
Tomaten (heel) | 4.2 - 4.9 |
Tomatenpuree | 3.5 - 4.7 |
Tomaten uit blik | 3.5 - 4.7 |
Uien (rode) | 5.3 - 5.8 |
Uien (witte) | 5.4 - 5.8 |
Uien (gele) | 5.4 - 5.6 |
Wortels | 4.9 - 5.2 |
Zilvervliesrijst | 6.2 - 6.7 |
Zuurkool | 3.4 - 3.6 |
Fruit | pH-waarde |
Aardbeien | 3.0 - 3.5 |
Abrikozen | 3.3 - 4.0 |
Ananas | 3.3 - 5.2 |
Appels,Golden Delicious | 3.6 |
Appels, Jonathan | 3.3 |
Appels, McIntosh | 3.3 |
Bessen, blauw | 3.2 – 4.5 |
Bessen, bos | 3.7 |
Bessen, rood | 2.9 |
Bessen, kruis | 2.8 - 3.1 |
Bananen | 4.5 - 5.2 |
Citroenen | 2.2 - 2.4 |
Druiven | 3.4 - 4.5 |
Dadels | 6.3 - 6.6 |
Frambozen | 3.2 - 3.7 |
Granaatappel | 3.0 |
Grapefruit | 3.0 - 3.3 |
Kersen | 3.2 - 4.1 |
Limoenen | 1.8 - 2.0 |
Mandarijnen | 4.0 |
Mango's | 3.9 - 4.6 |
Meloen, honing | 6.3 - 6.7 |
Meloen, water | 5.2 - 5.8 |
Nectarines | 3.9 |
Papaya | 5.2 - 5.7 |
Perzik | 3.4 - 3.6 |
Pruimen | 2.8 - 4.6 |
Sinaasappelen | 3.1 - 4.1 |
Vijgen | 4.6 |