De pH-waarde van groenten en fruit

Wat is de pH -waarde van appels en aardappels?

Getty Images

Sommige eet- en dieetprincipes gaan er vanuit dat ons lichaam reageert op de verschillende zuurtegraden in onze voeding, de zogenoemde pH-waarde van het eten. Maar welke voedingsmiddelen zijn nu eigenlijk zuur en welke basisch? Een overzicht van de pH-waardes in groenten en fruit.

Auteur 
Bron 
  • Wageningen University
  • Food-Info

De basis van onder andere het alkalisch dieet is dat het organisme anders reageert op voedsel met verschillende zuurtegraden. Het gaat daarbij om de zogenoemde pH-waarde, die aangeeft wat de activiteit van waterstofionen is in een waterige oplossing. Hoe lager de waarde, hoe zuurder de oplossing. Een waarde van 7 is neutraal, van 0-6 zuur, van 8-14 basisch of alkalisch.

Overzicht
Hieronder zijn de gemiddelde waarden weergegeven van de zuurgraad (pH) van een aantal veel gegeten producten.

Groenten pH-waarde 
Aardappelen 6.1
Artisjok 5.6
Asperges 4 - 6
Aubergine 4.5 - 5.3
Augurk op zuur 3.2 - 3.5 
Bieslook 5.2 - 6.1
Bloemkool 5.6
Bonen, spercie 4.6 
Bonen, lima 6.5 
Bonen, kidney 5.4 - 6 
Bieten 4.9 - 5.6 
Champignons (gebakken) 6.2 
Courgette (gekookt) 5.8 - 6.1 
Doperwten 5.8 - 7.0 
Komkommer 5.1 – 5.7 
Kool, boeren 6.4 – 6.8 
Kool, groene 5.4 - 6.9 
Kool, witte 6.2 
Kool, rode 5.4 - 6.0 
Kool, savooie 6.3 
Koolrabi (gekookt) 5.7 - 5.8 
Linzen (gekookt) 6.3 - 6.8 
Maïs 6.0 - 7.5  
Maïspap 6.0 
Mierikswortel 5.4 
Okra (gebakken) 5.5 - 6.4 
Olijven (groene) 3.6 - 3.8 
Pastinaak 5.3 
Peper, Spaanse 4.6 - 4.9 
Peterselie 5.7 - 6.0 
Pompoen, geel 5.8 - 6.0 
Pompoen, wit 5.5 - 5.7 
Prei 5.5 - 6.0 
Rabarber 3.1 - 3.4 
Radijs (rode) 5.8 - 6.5 
Radijs (witte) 5.5 - 5.7 
Selderij 5.7 - 6.0 
Sla 5.8 - 6.0 
Spinazie, gekookt 6.6 - 7.2 
Spinazie, ingevroren 6.3 - 6.5 
Spruitjes 6.0 - 6.3 
Tomaten (heel) 4.2 - 4.9 
Tomatenpuree 3.5 - 4.7 
Tomaten uit blik 3.5 - 4.7 
Uien (rode) 5.3 - 5.8 
Uien (witte) 5.4 - 5.8 
Uien (gele) 5.4 - 5.6 
Wortels 4.9 - 5.2 
Zilvervliesrijst 6.2 - 6.7 
Zuurkool 3.4 - 3.6 

 

Fruit  pH-waarde 
Aardbeien 3.0 - 3.5 
Abrikozen 3.3 - 4.0 
Ananas  3.3 - 5.2 
Appels,Golden Delicious  3.6 
Appels, Jonathan  3.3 
Appels, McIntosh  3.3 
Bessen, blauw 3.2 – 4.5 
Bessen, bos 3.7
Bessen, rood 2.9
Bessen, kruis 2.8 - 3.1 
Bananen  4.5 - 5.2 
Citroenen  2.2 - 2.4 
Druiven 3.4 - 4.5 
Dadels  6.3 - 6.6 
Frambozen 3.2 - 3.7
Granaatappel  3.0 
Grapefruit  3.0 - 3.3 
Kersen 3.2 - 4.1 
Limoenen  1.8 - 2.0 
Mandarijnen  4.0 
Mango's  3.9 - 4.6 
Meloen, honing  6.3 - 6.7 
Meloen, water  5.2 - 5.8 
Nectarines 3.9 
Papaya  5.2 - 5.7 
Perzik  3.4 - 3.6 
Pruimen  2.8 - 4.6 
Sinaasappelen  3.1 - 4.1 
Vijgen  4.6