Edamame, groene sojaboontjes

Niet alleen lekker bij sushi

Getty Images

Misschien bent u ze wel eens tegengekomen naast de sushi, deze felgroene peultjes, besprenkeld met een beetje zout. Edamame is niet alleen een gezond bijgerecht, maar ook een lekker licht tussendoortje. Of een eiwitrijke toevoeging aan uw salades.

Eda betekent in het Japans tak, mame zijn boontjes. Edamame zijn dus letterlijk ‘boontjes aan een tak’. Het zijn de jonge, onrijpe peulvruchten van de sojaplant. Deze worden geoogst voordat de peulen de kans hebben gekregen om hard te worden.

De groene peul zelf is draderig en niet te eten, maar aan de binnenkant vindt u een stuk of drie, vier groene, eetbare boontjes. Ze lijken een beetje op doperwtjes of sperziebonen en smaken nootachtig.

Eiwit, ijzer en vezels

Edamameboontjes hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn rijk aan eiwit, ijzer, omega-3-vetzuren en calcium en daarom een ideale groente voor vegetariërs en veganisten. Daarnaast zitten er veel vezels en vitamine A en C in. 

In 100 gram edamame zitten zo’n 120 kilocalorieën, dus een schaaltje boontjes is een slanke snack.

Kopen: uit de diepvries

Edamame is verkrijgbaar bij goed gesorteerde (Aziatische) supermarkten, reformwinkels en toko’s. U vindt ze meestal diepgevroren in het vriesvak, in een zak van een pond, compleet met peul of al gepeld. Soms staat er ‘frozen soy beans’ op de verpakking in plaats van edamame.

Bereiding

Wilt u de edamame eten als tussendoortje of bijgerecht? Laat de peul om de boontjes heen zitten en ontdooi ze niet. Kook de bevroren edamame een paar minuten in gezouten water of stoom de boontjes. Laat ze vervolgens schrikken onder de koude kraan, laat ze uitlekken en dep ze eventueel droog met wat keukenpapier. Strooi er naar smaak wat zeezout en/of peper overheen en ze zijn klaar voor gebruik. Duw de boontjes met uw vinger uit de peul of zet uw tanden erin en ris de boontjes eruit. Na koken is edamame nog twee dagen houdbaar in de koelkast.

Gaat u de boontjes verwerken in een gerecht? Dan zijn gepelde, bevroren boontjes gemakkelijker. U kunt er een dip van maken, maar ze smaken ook goed door een (noedel)salade. Of smoor de gedopte boontjes in een beetje boter en eet ze gewoon als groente.

Bron 
  • WebMD
  • Aziatische ingrediënten
  • 2x2