Hoe maak je een watermeloen schoon?

Niets zegt ‘zomer’ als een watermeloen. Gezond, lekker en ontzettend veelzijdig. Maar hoe krijg je dat zoete vlees het makkelijkst uit de schil? Wij leggen het uit en vertellen en passant ook hoe je nu ziet of zo’n ding rijp is. Bovendien krijg je drie lekkere recepten met watermeloen.

Wist je dat de watermeloen niet alleen als fruit, maar ook als groente wordt gezien? De vrucht komt oorspronkelijk uit zuidelijk Afrika. Net als pepers en tomaten, is de watermeloen botanisch gezien fruit. Maar, net als komkommers en pompoenen, groeien watermeloenen na het zaaien van zaadjes en zou de watermeloen daarom een groente zijn. Het maakt ons niet uit: watermeloen is vooral lekker. 

Zoet én gezond

De watermeloen bestaat voor maar liefst 90 tot 95 procent uit water, wat het een goede dorstlesser maakt. De rest van de vrucht is opgebouwd uit vezels, fruitsuikers en onder andere vitamine A, vitamine C, kalium, magnesium, calcium en ijzer. Ook lycopeen en bètacaroteen zijn aanwezig. We eten in principe alleen het vruchtvlees. In sommige Aziatische landen worden de zaadjes geroosterd en gegeten. Deze snacks bevatten 35 procent proteïne, en diverse vitaminen en mineralen als ijzer, koper en magnesium.

Hoe herken je een rijpe watermeloen?

De meeste vruchten rijpen nog wel na op de fruitschaal, maar een watermeloen niet. Het is dus belangrijk om een rijpe vrucht te kopen. Let hierbij allereerst op de buitenkant. Kies voor een meloen die er dof uitziet. Een glanzende meloen is onrijp. Een rijpe watermeloen heeft bovendien vaak een gele vlek op de schil. Deze vlek geeft aan dat de watermeloen op de grond is gelegd om in de zon te rijpen. Als de gele vlek er niet zit, is de kans vrij groot dat de vrucht niet rijp is. Let ook op het gewicht: hoe zwaarder de meloen, hoe rijper hij is. Ook kloppen geeft veel duidelijkheid. Klinkt de meloen hol als je erop klopt? Dan heb je een rijp exemplaar te pakken. Ook de steelaanzet zegt veel: druk er zachtjes op. Als hij meegeeft, dan geeft dat aan dat de meloen rijp is. Een rijpe meloen geeft bovendien een lichtzoete geur af.

Een laatste tip voor de moestuinders onder ons: dicht bij de watermeloen zit een takje met een krul (een tendril of hechtrank). Als die bruin is is de watermeloen rijp.

Hoe maak je een watermeloen schoon?

Een watermeloen kan onhandig groot zijn, is moeilijk vast te pakken en soms glibberig. Een watermeloen snijden is dan ook een uitdaging waar veel mensen tegenop zien. Met de simpele truc in onderstaande filmpje snijd jij iedere watermeloen in no time, zónder plakkerig aanrecht achteraf.

Meloenen staan in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Bij het telen van meloenen worden pesticiden gebruikt, daarvan kunnen resten achterblijven. De kans dat zo’n rest een gevaar voor de gezondheid vormt is erg klein. Bij biologisch fruit worden minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. De middelen die gebruikt worden zijn van natuurlijke oorsprong. Ze zijn beter voor het milieu.