Is broccoli een superfood?

Je leest wel eens dat broccoli gezonder is dan andere groente. Dat er stoffen in zitten die kanker helpen voorkomen en tumoren kunnen verkleinen. En ook dat het immuunsysteem er sterker door zou worden, je er makkelijker door afvalt en het bloedvaten gezond houdt. Is dit waar? En hoe vaak zou ik het dan moeten eten?
Anoniem

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

​Het klopt dat er onderzoeken zijn gedaan waaruit blijkt dat bepaalde voedingsstoffen uit broccoli effect hebben op bijvoorbeeld het voorkomen van kanker. Helaas maakt één onderzoek nog geen zomer. Het is lastig om echt te kunnen bewijzen wat de invloed van een enkel voedingsmiddel is op uw gezondheid. Er zijn namelijk vaak nog een heleboel andere factoren in het spel: hoeveel iemand beweegt, wat iemand nog meer eet. Tot nu toe is er onvoldoende bewijs dat ziekten kunnen worden voorkomen door vaak broccoli op het menu te zetten.

Broccoli eten is wel om andere redenen gezond. Er zitten weinig calorieën in en veel vezels. Maar dat geldt eigenlijk voor alle groente en fruit. In elke soort zitten weer andere stoffen die goed voor u zijn. Kies dus niet voor één soort, maar eet zoveel mogelijk soorten. Er is namelijk niet een ‘gezondste’ groente of fruit, het gaat juist om de variatie.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!