Is het gezond om avocadopitten te eten?

Getty Images

Ik hoor regelmatig dat het gezond zou zijn om avocadopitten te eten. Ik kan me dat niet voorstellen. Zijn ze echt zo gezond?

Margriet

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Een rondje googelen levert inderdaad de meest jubelende verhalen op. Vermalen avocadopit zou helpen om af te vallen, darmproblemen tegengaan, het cholesterol verlagen, enzovoorts, enzovoorts. Dat klinkt als een superfood in mijn oren. Met superfood bedoel ik een middel dat door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten allerlei positieve effecten zou hebben op de gezondheid. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld gojibessen, hennepzaad en tarwegras.

Poeder

Helaas zijn de geclaimde gezondheidseffecten van zulke superfoods over het algemeen niet (genoeg) wetenschappelijk onderbouwd. Bovendien bevat één voedingsmiddel niet alle essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Wat je verder de hele dag eet is belangrijker voor je gezondheid dan een kleine hoeveelheid ‘gezond’ poeder, zaadjes of vruchtjes. Je wordt daarom niet gezonder van avocadopit eten. Elke groente en fruit heeft zijn eigen unieke pakket aan voedingsstoffen, eet daarom van alles wat om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen en het risico op ziekte te verkleinen.

Eetbaar

Daarnaast is ook niet alles wat natuurlijk is automatisch ook eetbaar. Zo blijken er mensen ziek te worden van superfoods als bittere amandelen en abrikozenpitten, omdat daar van nature de giftige stof blauwzuur in zit. (Bittere amandelen zijn trouwens een andere soort dan de ‘gewone’ zoete amandelen die in de winkel liggen.) Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn er geen klachten binnengekomen over avocadopitten, maar toch is het niet aan te raden om er veel van te eten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.