Moet je biologische groenten wassen?

Hoe vaak moet je groente wassen (onder andere in verband met bestrijdingsmiddelen)? En moet je biologische groenten ook wassen?
Lia

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Het is belangrijk om al je groente en fruit grondig te wassen onder stromend water. Dat geldt ook voor biologische producten. Eén keer wassen is voldoende. Je spoelt dan al het vuil en zand eraf.

Bacteriën

Ook de mogelijke hierin aanwezige bacteriën of virussen verwijder je zo. Bacteriën en virussen zoals salmonella, listeria en E. coli komen wel eens op rauwe groenten en fruit door toedoen van mensen of dieren. Slechte hygiëne, zoals de handen niet wassen na toiletbezoek, is meestal de oorzaak. Bacteriën en virussen kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Ook groente die voorverpakt is, moet nog worden gewassen. Behalve als erop staat dat het al gewassen is, zoals bij voorgesneden sla. Was ook kiemgroenten en verse kruiden voor gebruik.

Bestrijdingsmiddelen

Groente en fruit wassen om resten bestrijdingsmiddelen eraf te spoelen heeft weinig zin. Meestal zijn deze middelen waterresistent, zodat gewassen ook na een regenbui nog beschermd zijn. Daarnaast kunnen ze in kleine hoeveelheden ín het product zitten. De kans dat je te veel bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt, is overigens heel klein. Voor ieder bestrijdingsmiddel is in de wet een maximale hoeveelheid vastgesteld die nog op groente en fruit mag zitten. De mogelijke gezondheidsrisico’s van resten bestrijdingsmiddelen vallen in het niet bij de grote gezondheidsvoordelen die het eten van groente en fruit oplevert.

Biologische groente en fruit

Bij de teelt van biologische groente en fruit worden bestrijdingsmiddelen van natuurlijke oorsprong gebruikt die minder belastend zijn voor het milieu. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten. Zowel reguliere als biologische producten zijn gezond en veilig in gebruik. Het advies is om elke dag minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit te eten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.