Revival van de knol

Van aardpeer tot pastinaak

Getty Images

Knollen zijn echt met een revival bezig. Ineens liggen er in elke supermarkt lekkere knollen als zoete aardappel, knolselderij, pastinaak en aardpeer. Ook eens proberen, die knollen? We geven je de beste tips.

Knollen zijn misschien wat onooglijk om te zien, maar laat je niet bedotten. Onder hun ruwe jasje en knobbelige uiterlijk schuilt verrassend veel goeds voor je gezondheid. Zo zijn zoete aardappelen en aardperen rijk aan zetmeel en is knolselderij rijk aan vezels. Maar dat is niet het enige: je kunt er echt alle kanten mee op in de keuken. Van puree tot soep en van roosteren tot een lekkere curry. Maak kennis met deze knollen:

Pastinaak

Vroeger was de pastinaak net zo doodgewoon als de winterwortel. Maar tegenwoordig valt deze knol onder de ‘vergeten groenten’ . Het is een lange, wittige wortel van flink formaat. De smaak zit tussen wortel en bleekselderij in. Eet pastinaak rauw, gestoofd of gekookt (20 minuten). Wat ook lekker is: dunne plakjes van snijden en frituren tot chips. Pastinaak laat zich graag combineren met wortel en pompoen, rooster dit drietal bijvoorbeeld maar eens in de oven en maak er daarna puree van. Pastinaak lijkt erg veel op wortelpeterselie, ook zo’n vergeten groente. Je ziet het verschil aan het ‘kontje’ van de wortel. Bij de pastinaak groeien de blaadjes uit een kuiltje en bij de wortelpeterselie op een heuveltje. En natuurlijk is de smaak ook anders!

Zoete aardappel

De zoete aardappel of bataat is geen familie van de aardappel (nachtschade), maar lijkt er qua voedingswaarde wel veel op. Hij is rijk aan zetmeel en daardoor een goede energiebron in de warme maaltijd. De smaak is lekker zoetig. Zoete aardappel is populair in de Antilliaanse en Aziatische keuken. In de Verenigde Staten is puree van zoete aardappel, afgetopt met gesmolten marshmellows, een klassiek gerecht bij het Thanksgivingdiner. En hier staat de zoete aardappel steeds vaker op tafel. Je kunt er net als van aardappelen frites van maken, puree of een gratin. Geroosterd in de oven komt de zoete smaak nog meer naar voren: heerlijk! Zoete aardappel is lekker in een curry en je kunt het ook rauw eten, bijvoorbeeld dun gesneden schijfjes met een lekker dipje. Overigens kunnen sommige mensen last krijgen van winderigheid na het eten van zoete aardappel. Hij bevat namelijk raffinose, een suiker dat darmbacteriën omzetten in gassen.

Aardpeer

Andere namen voor aardpeer zijn Jeruzalem-artisjok of topinamboer. De aardpeer ziet er van alle knollen misschien wel het onooglijkst uit, maar dat mag de pret niet drukken. De smaak is lekker nootachtig en lijkt inderdaad een beetje op artisjok. Je kunt ze rauw eten, maar ook koken of roosteren in de oven. Aardpeer combineert heel lekker met vis, bijvoorbeeld een stukje kabeljauw, omwikkeld met rauwe ham. Maar let op, wat geldt voor de zoete aardappel, geldt ook voor de aardpeer: wie er gevoelig voor is, kan er winderig van worden. Dat komt door de inuline, ook een suiker waar darmbacteriën gassen van maken. Niet eten dus vlak voor een sollicitatiegesprek of eerste romantische date, maar laat je er verder niet van weerhouden om deze knol eens uit te proberen! Aardperen kun je dun schillen, of de schil goed borstelen en de aardpeer in de schil koken (5-10 minuten).

Knolselderij

Ben je ook zo iemand die knolselderij alleen maar koopt voor die ene keer dat je erwtensoep maakt? Zonde, want met knolselderij kan zoveel meer! Verwijder de schil en knobbels en besprenkel het vruchtvlees eventueel met wat citroensap om bruinkleuring te voorkomen. Je kunt de knol rauw eten of even kort blancheren en in een salade met bijvoorbeeld appel en walnoten verwerken. Gekookt (15 minuten) is knolselderij perfect om puree van te maken. Het mooie is dat knolselderij weinig calorieën en koolhydraten bevat, dus zo’n puree is perfect voor iedereen die wil minderen met koolhydraten. Ook lekker: een stamppotje van knolselderijpuree, rucola en rauwe ham. De smaak is heerlijk kruidig én knolselderij is spotgoedkoop. Echt een knol dus om vaker op tafel te zetten.