Wat eet Teun van de Keuken zelf?

'De samenleving moet gezonder'

Gezond eten: granen, peulvruchten, noten
Getty Images

Meer dan ooit is er veel informatie te vinden over voeding en een gezonde leefstijl. Er is dus veel kennis, maar nog nooit waren zoveel mensen te zwaar én wordt er nergens in Europa zoveel gezeten als in Nederland. Hoe zit dat bij deskundigen? Lukt het hen altijd gezond te eten? In deze rubriek vragen we experts: wat eet je zelf? Deze keer: journalist en programmamaker Teun van de Keuken. Recent verscheen zijn boek De mens is een plofkip waarin hij schrijft over hoe de voedingsindustrie ons ziek maakt.

Welke producten ontbreken nooit in je voorraadkast? Wat is écht gezond?

"Olijfolie, azijn, blikken tomaat en bonen, allerlei soorten bonen, zowel gedroogd als in blik. Als je zoals ik thuis geen vlees eet (heel soms wel buiten de deur) dan zijn bonen een uitstekende, lekkere en voedzame bron van eiwit. Mensen zouden meer bonen moeten eten."

Welke producten zou je bij jou in de kast nooit aantreffen en mogen wat jou betreft meteen van de markt verdwijnen? 

"Frisdrank, suikerwater waardoor je zonder dat je het in de gaten hebt heel veel calorieën naar binnenkrijgt. En tomatensoep uit blik, die niet van verse groente gemaakt is maar voornamelijk uit aardappelzetmeel bestaat, een soort behangplaksel gemengd met een beetje tomatenpuree. Sowieso probeer ik ultrabewerkt voedsel zoveel mogelijk te vermijden."

Welke voedingsmiddelen eet je regelmatig om gezond en fit te blijven?

"Vooral heel veel groente, peulvruchten en granen. Fruit eet ik te weinig."

Eet je wel eens iets wat minder gezond is?

"Gevulde koeken vind ik onweerstaanbaar. Helaas worden die in onze obesogene (dikmakende) samenleving bijna overal aangeboden. Bij pompstations en de kiosken op stations worden ze vaak in een combideal bij de koffie verkocht. Kassamedewerkers moeten van hun baas aan iedere klant vragen 'of je nog iets lekkers bij de koffie wilt'. Dat is heel moeilijk te weerstaan. Daarom probeer ik zulke plekken te vermijden. Beter zou zijn als ons niet overal ongezond voedsel werd opgedrongen."

De samenleving moet gezonder. De industrie maakt ons ziek, daar kunnen we het individu niet verantwoordelijk voor houden.

Tijdens je werk voor onder andere de Keuringsdienst van Waarde ben je natuurlijk al heel wat verrassende producten tegengekomen. Wat heeft je het meest verbaasd? 

"Ik heb me verbaasd aan ham die vol met water wordt gepompt. Dat mag omdat de wet een verhouding tussen eiwit en water aangeeft. Dus stopt de industrie extra eiwit in de ham om er meer water aan te kunnen toevoegen. Zo kan een ham opeens twee zo groot worden gemaakt. En moeten er weer allemaal hulpmiddelen en smaakstoffen worden toegevoegd om de ham nog naar ham te laten smaken. Ook het verhaal van appelsientje, dat zuivel aan de drank toevoegt om de suikertaks te omzeilen (waar melkdranken van zijn uitgezonderd) is natuurlijk absurd."

Wat is je motto als het over gezonde voeding gaat? 

"De samenleving moet gezonder. De industrie maakt ons ziek, daar kunnen we het individu niet verantwoordelijk voor houden."

Wat zou je iedereen als advies mee willen geven als het gaat om gezonde leefstijl en voeding?

 "Mijd plekken waar ongezonde producten worden aangeboden (niet makkelijk want 80 procent van het aanbod van de supermarkt is ongezond) en kook zelf met herkenbare echte ingrediënten. Laat pakjes en zakjes staan."

Teun van de Keuken is journalist en programmamaker. Sinds 2003 is hij verslaggever van het programma De Keuringsdienst van Waarde. Ook heeft hij een wekelijkse column in de Volkskrant. Recent verscheen zijn boek De mens is een plofkip - Hoe de voedingsindustrie ons ziek maakt. In dit boek legt hij de voedingsindustrie onder de loep en laat hij feilloos zien wat er misgaat. Maar hij biedt ook perspectief: met de juiste maatregelen is er een mooiere, lekkerdere en gezondere toekomst mogelijk. 

 

 

Auteur