Wat u allemaal kan doen met citroen

Gezond, fris en dorstlessend

Getty Images

Bij de zomer en vooral bij warm weer hoort een citroen en niet alleen een vleugje in je water, want met citroen kunt u nog veel meer doen. Frisse ijsjes maken bijvoorbeeld of een citroentaartje. En natuurlijk doet citroen het ook altijd goed in een pasta of salade.

Citroen is een citrusvrucht en familie van de sinaasappel. Van oorsprong komen citroenen uit de moessongebieden in zuidoost Azië waar ze al meer dan 4000 jaar worden gekweekt. Ook landen rondom de Middellandse zee hebben een perfect klimaat voor citrusvruchten.

Zo uit de hand zullen niet veel mensen een citroen lekker vinden. Citroenen zijn namelijk erg zuur. Maar met het sap kunt u veel. Door aan gerechten, dranken en sauzen citroensap toe te voegen, krijgt het een frisse smaak. Citroensap kan ook voorkomen dat bepaalde groente en vruchten verkleuren. Zoals bijvoorbeeld banaan, appel en avocado.

Citroenschil

Ook de aromatische schil kan een gerecht nét dat extra beetje smaak geven. Ook wordt citroenschil vaak toegevoegd aan deeg voor gebak of cake. Als u voor een gerecht citroenschil wilt gebruiken, was de citroen dan goed. Telers van citrusfruit gebruiken vaak schimmelwerende middelen en die kunnen nog op de schil zitten. Nog beter kunt u ervoor kiezen om biologische citroenen te gebruiken; bij de teelt daarvan zijn deze bestrijdingsmiddelen niet toegestaan, en de schillen zijn dus niet 'besmet' met toxische stoffen. Rasp niet tot het onderliggende witte deel van de schil, want dat deel is namelijk bitter van smaak.

Let er bij het kopen van citroenen op dat ze stevig zijn en zwaar aanvoelen in verhouding tot hun grootte. Kijk ook dat ze een gave schil hebben. Citroenen met een gladde schil bevatten meer sap dan die met een ruwe schil.

Bewaren

Citroenen kunt u het beste bewaren buiten de koelkast, maar wel op een koele plaats. Na de pluk rijpen ze niet meer. Citroenen blijven zo'n één tot twee weken goed.

Dorstlessend

De beste dorstlesser met warm weer is ijswater met citroen en munt. Dit kunt u heel simpel zelf maken door citroensap en munt toe te voegen aan een kan met koud water en ijsblokjes. Vindt u het te zuur? Dan kunt u er heel klein beetje citroensiroop aan toevoegen.

Zelf citroenijs maken

Ook kunt u zelf heel makkelijk citroenijs maken. U hebt er niet veel voor nodig: 150 ml citroensap, 150 gram suiker en 350 ml water. Vervolgens wast u de citroenen goed. Rasp het gele deel van de schil en pers de citroenen uit. Mix het water, de suiker en citroenrasp door elkaar en breng het aan de kook. Goed roeren en drie minuten door laten koken. Laat het goed afkoelen. Vervolgens doe je de citroensap erbij. Doe het in de ijsmachine of als u deze niet hebt doe het in een vorm en zet deze drie uur in de vriezer. Doe het als het ijs hard genoeg is in de blender om de ijskristallen te breken. Heeft u geen blender? Het kan ook met de staafmixer. 

Auteur 
Bron 
  • Groenten Fruit Bureau